Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

'Valorisatie als betekenisgeving'- oktober 2017

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 9-11-2017 14:45

De term 'valorisatie' is niet alleen de naamgever van deze webpagina’s, maar ook het vertrekpunt van mijn promotietraject.

Dit is een enigszins problematisch vertrekpunt. Ten eerste omdat ‘valorisatie’ beleidsjargon is dat niet bij iedereen bekend is en ten tweede omdat het een term is die gevoelig ligt in de wereld van het onderzoek. Valorisatie verwijst naar het creëren van waarde uit onderzoekskennis, waarmee verondersteld lijkt te worden dat onderzoekskennis 'an sich' geen waarde heeft. Bovendien heeft valorisatie een economische connotatie, waardoor het lijkt dat kennis pas waarde krijgt als zij nut of rendement oplevert. Dit is tegen het zere been van de (fundamentele) wetenschap.

Tegelijkertijd vertolkt valorisatie binnen de politieorganisatie de wens om de beroepsuitoefening te verbeteren door deze nauwer te verbinden met kennis uit (politie)onderzoek, ondermeer door middel van onderwijs. Deze valorisatieopgave wordt in het HBO juist als cruciaal ervaren, maar het is de vraag of de opvatting van valorisatie als (externe) waardecreatie daartoe voldoet.

In een artikel voor tijdschrift TH&MA stellen Erik de Vries (HAN) en ik voor om valorisatie op te vatten als betekenisgeving. Dit doet volgens ons meer recht aan de verschillende kennisvormen in onderzoek, onderwijs en praktijk en aan de complexiteit van het proces van het creëren van kennis die betekenisvol is voor meerdere partijen. Deze interpretatie van valorisatie als betekenisgeving sluit aan bij de ingewikkelde verhouding tussen kennis en de beroepsuitoefening en de rol die hoger opgeleiden binnen de politie kunnen spelen bij het verbeteren daarvan.

Het artikel is hier te lezen: Thema 2017-4 Zie valorisatie als betekenisgeving.pdf


Trefwoorden