Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Tijd om lawaai te maken

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 1-7-2019 14:08

Het zijn mooie zinnen op onze site politie.nl. Het gaat over het werk dat de wijkagenten samen met de collega’s van de basisteams doen. Dagelijks werken ze aan een veilige samenleving door ‘handhaving en opsporing’. Bij dat laatste woord wil ik even met jullie stil staan. Ik hoef weinigen van jullie uit te leggen dat de leden van de wijkteams een cruciale rol spelen in de opsporing. Dan heb ik het niet alleen over de rechercheurs, maar ook over de wijkagenten en surveillanten. Vaak zijn ze na een misdrijf het eerste ter plaatse. Na een overval bijvoorbeeld. Of een diefstal. Of (dit geldt voor de collega’s in blauw en niet voor de surveillanten) bij een woninginbraak. In de media hoor je over grote spectaculaire onderzoeken. Maar de meeste resultaten voor de burgers worden geboekt door de collega’s die meteen ter plaatse de juiste keuzes maken, weten waar ze op moeten letten en de goede vragen weten te stellen. Weten hoe ze een aangifte moeten opnemen en (bij noodhulp) moeten doen.

Je zou dus denken dat het bijbrengen van de kennis en vaardigheden op het gebied van opsporing dus veel aandacht krijgt. Ik wil nog wel een stapje verder gaan: bij onze missie om de opsporing ‘toekomstbestendig’ te maken hebben we een unieke kans. De komende jaren worden er niet minder dan 17.000 nieuwe collega’s geworven. Op dit moment loopt er een grote campagne met wervende spotjes om een nieuwe generatie agenten binnen te halen, zodat ze straks in staat zijn de uitstroom van oudere collega’s op te vangen. De politieopleidingen zijn druk bezig hun capaciteit uit te breiden. Wat zou het mooi zijn als die nieuwe generatie politiemensen straks met up to date kennis over opsporing binnenstroomt. Agenten die op de hoogte zijn van nieuwe vormen van criminaliteit. Die technische mogelijkheden weten te benutten.

Ik was dan ook verbijsterd toen ik hoorde dat deze kans voor open doel wordt gemist. Erger nog: dat in de haast om zo veel mogelijk agenten op te leiden, door de korpsleiding, in afstemming met de vakbonden, is besloten dat de aspiranten de module ‘Kerntaak Opsporing’ helemaal niet meer hoeven te volgen. Dit tegen het advies van de Politieacademie in. Juist in die module vindt de verdieping plaats die noodzakelijk is om een onderzoeksdossier op te stellen waarmee het OM een procesdossier kan opmaken.

Eerst wilde ik het zelfs niet geloven. Je hoeft toch niet uit te leggen dat je je nieuwe agenten ‘startbekwaam’ moet opleiden? Ze moeten immers meteen aan de bak. Elke politieman of -vrouw leer je dat je zonder enige kennis en kunde over opsporing niet vakbekwaam bent.
Het is daarom tijd om lawaai te maken. Voor onszelf omdat we goede en vakbekwame collega’s goed kunnen gebruiken. Voor de nieuwe collega’s die je gunt dat ze met voldoende basis straks de organisatie instromen. Maar vooral voor al die burgers die het slachtoffer zijn van een misdrijf en erop moet kunnen rekenen dat er snel en adequaat wordt gehandeld.

Vind je het ook nodig om hierover lawaai te maken? Je kan dan beginnen met het delen van dit verhaal. Of begin het gesprek met je collega’s.
Ik benieuwd naar jullie reacties. Mail ze naar: kwaliteitopsporing@politie.nl

Columnist van dienst: Margriet Algera
Reisleider Toekomstbestendige Opsporing en Vervolging Midden Nederland

Trefwoorden