Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Publiek-privaat op basis van gedeelde waarden

Plaatsingsdatum: 24-12-2018 00:00

Laatste update: 7-5-2019 17:35

​Gelukkig is de tijd dat politie en OM er bij de opsporing in hoge mate alleen voor stonden allang voorbij. De burgeropsporing is inmiddels uit de kinderschoenen. Verder kijkt niemand er meer van op als we met het bedrijfsleven samenwerken. Met publiek-private samenwerking krijgen we de beschikking tot expertise en mogelijkheden die we zelf niet in huis hebben. IT-bedrijven helpen ons bij grote cybercrimezaken. Accountants helpen (onder andere) bij de aanpak van witwassen en fraude. Publiek-private samenwerking met het grootwinkelbedrijf helpt bij het beteugelen van winkeldiefstal. Als je het zo opsomt zou je je bijna afvragen wat er in het nieuw jaar nog te wensen valt.

Toch nog wel wat dus. Want bijna altijd gaat het bij die publiek-private samenwerking om heel concrete zaken waar snel hulp bij is geboden. Niet zelden komen de bedrijven bij ons binnen nadat ze zelf het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Bijvoorbeeld banken die door een DDoS-aanval zijn getroffen. Wat ik me dus wens is dat die samenwerking nog beter, structureler en intensiever wordt, en dus niet is toegespitst op een enkele case. De sleutel voor het succes daarvoor is dat we elkaar weten te vinden op basis van gedeelde waarden.

Ik zal een paar voorbeelden geven van wat ik bedoel: op dit moment zijn we in Nederland net als in de rest van de wereld hard bezig met beleid en regels om de uitstoot van CO-2 te beperken. Je kan er helaas donder op zeggen dat dit ook zal leiden tot nieuwe vormen van criminaliteit. Voor een deel is die er zelfs al. Bedrijven die frauderen met emissierechten bijvoorbeeld. Of bedrijven zijn gewoon nalatig met het uitvoeren van regels. Vanuit de gedeelde waarde dat we echt moeten zorgen dat het klimaatbeleid effect gaat hebben, zouden we met de wereld van logistiek en transport structureel moeten gaan samenwerken. Als we de handen ineenslaan hebben we meer kennis, geld en man/vrouw kracht om tegenwicht te bieden. Samen kunnen we betere controle organiseren en compliance versterken. Een ander vraagstuk is het voedselvraagstuk. Met de supermarkten kunnen we systemen ontwikkelen waarmee we gesjoemel met voedsel te voorkomen.

Ik had het eerder al over de aanpak van cybercrime. Daarin wordt nu al samengewerkt. Maar ik ben er zeker van dat we op basis van de gedeelde waarde van internetveiligheid nog grote slagen kunnen maken in de richting van een gemeenschap van cyberveiligheidsexperts. Bedrijven kunnen daarbij als leveranciers structureel bij het opsporingswerk worden betrokken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven uit de consultancy-sector.

Ongetwijfeld zijn er veel meer voorbeelden waarbij een door waarde gedreven privaat-publieke samenwerking gaat helpen de opsporing nog meer bij de tijd te brengen. Mail ze naar: kwaliteitopsporing@politie.nl


Columnist van dienst: Charles Wiegant
Hoofdofficier CVOM en programmadirecteur Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen van het Openbaar Ministerie

Trefwoorden