Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Privacy: soms is het echt een kwestie van kiezen

Plaatsingsdatum: 8-10-2018 09:00

Laatste update: 2-10-2018 09:35

Privacy? Veiligheid? Laten we de theoretische discussie over wat het zwaarste moet wegen maar overslaan. Het vraagstuk is namelijk nergens concreter aan de orde dan bij het Outlet Centrum in Roermond. Tot ver over de grens staat het bekend als de plek waar je voor afgeprijsde merkkleding terecht kunt. Een gegeven dat helaas ook bij mobiele bendes bekend is. Regelmatig verdwijnt merkkleding onbetaald uit de schappen. De locatie is gunstig voor het mobiel banditisme. In een mum van tijd ben je van Roermond immers de grens over. Veel van de diefstallen vinden plaats 'op bestelling'.

Politie en justitie hebben inmiddels een nieuw middel bedacht om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Sensing heet deze strategie. Het komt erop neer dat er een soort digitale gracht om het Outlet Centrum heen is gelegd. Elke auto die aankomt wordt gefotografeerd,  geregistreerd en gekoppeld aan andere bestanden. Je komt zo te weten van wie de auto is . Hoe vaak die auto al langs is gekomen. En of je dingen waarneemt die vragen oproepen. We praten vaak over het belang van 'big data', maar eigenlijk kom je er met het gebruik van een beperkte hoeveelheid informatie al snel achter wie serieuze verdachten zijn.

Het is dus(mogelijk) een effectief middel in de criminaliteitsbestrijding en ik weet ook zeker dat veel verkopers in Roermond blij zijn met de nieuwe aanpak. Maar de aanpak is niet onomstreden. Inmiddels staat het gebruik van Sensing onder grote politieke en maatschappelijke belangstelling. Centrale vraag is steeds of het gebruik van big data wel door de beugel kan gezien de privacyaspecten. .  

Een heikel punt is of je wel  gegevens van burgers verzamelen, zonder dat ze officieel verdachte zijn. De recent geïntroduceerde Europese privacywetgeving (AVG) legt  beperkingen op- en stelt grenzen aan het verzamelen en koppelen van persoonsgegevens. Dat belang is natuurlijk ook zeer invoelbaar. Waarvoor kunnen de verzamelde gegevens nog meer voor worden gebruikt? Is dit de volgende stap naar "big brother is watching you" en hoelang worden de verzamelde gegevens eigenlijk bewaard? Wat als het gehackt wordt? Enzovoort. Hopelijk wordt het niet alleen een discussie over wat op basis van de huidige wetgeving mogelijk is, maar ook over wat we willen dat er mogelijk is.

Het is daarbij een kwestie van kiezen. Ik ben razend benieuwd naar de uitkomst van de discussie. Hopelijk helpt het ons een weg te vinden bij het beantwoorden van een van de cruciale vragen bij het bij de tijd brengen van de opsporing: namelijk de manier waarop we wetgeving aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden en nieuwe vormen van criminaliteit.

Mail ze dan naar: kwaliteitopsporing@politie.nl

Columnist van dienst: Charles Wiegant
Programmadirecteur Herijking Opsporing en Vervolging van het Openbaar Ministerie

Trefwoorden