Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Naar de Generatie X-Turbo

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 20-11-2019 10:43

​Hoe lang ga ik nog door als Reisleider Toekomstbestendige Opsporing en Vervolging? Dat is wel een vraag die ik mezelf na drie jaar stel. Ik zou het stokje kunnen overdragen. Er is namelijk nog zo veel ander mooi werk bij de politie te doen en heel soms word ik wel eens moe van het trekken en sleuren. Maar als ik nu zou stoppen, blijf ik met het gevoel zitten dat er nog heel veel werk is blijven liggen.

Ik droom van een politieorganisatie waarin we onszelf óók lastige en pijnlijke vragen durven stellen. Vragen als: draagt mijn werk nog bij aan wat er buiten nodig is? Ben ik reflectief genoeg? En niet te vergeten: hoe creëer je de ruimte voor gesprekken waarin dit soort vragen gesteld kunnen worden?

Iedereen bij de politie weet dat het lastig is die omslag te maken. We zijn actie-intelligent en ik ben er trots op hoe wij bij bijvoorbeeld de aanslag in Utrecht optreden als politieorganisatie. We zijn een doe-organisatie, en er gebeurt altijd wel iets dat meteen actie vereist. Die omslag vraagt een heel bijzonder soort moed: namelijk om je kwetsbaar op te stellen, om reflectief te zijn en stil te staan. Gelukkig zijn er sprongen vooruit gemaakt. Elke dag ontmoet ik collega's die voluit bereid zijn de reis mee te maken. Die bereidheid zie ik ook bij de eenheidsleiding. Meer dan vroeger durven ze hun eigen functioneren ter discussie te stellen.

Toch is er helaas een groep die achterblijft en (dus) voor vertraging zorgt. Dat zijn, met vele goede uitzonderingen, de leidinggevenden in het middensegment. Denk daarbij aan de teamchefs en de operationeel experts. Over het algemeen zijn ze van mijn generatie. De generatie X. Stuk voor stuk prima collega's met een lange staat van dienst. Ik begrijp best dat hun hoofd vaak niet staat naar de dingen die nodig zijn voor een cultuurverandering. Een cursus over leiderschapsstijlen? Tijd voor reflectie of het voeren van pijnlijke gesprekken? Wanneer moet je dat doen, als je als teamchef leiding moet geven aan zo'n 150 collega's en met al die andere dingen die op je bord komen? Maar als zij niet meedoen dan leidt de reis uiteindelijk nergens heen. We hebben het namelijk over zo'n 70 procent van alle leidinggevenden, die dus een allesbepalende invloed hebben op de cultuur van onze organisatie.

Onze, en dus ook mijn ambitie, moet daarom zijn om dit segment leidinggevenden in beweging te krijgen. Net zo lang tot we ze gaan kennen als de generatie X-turbo. Het begint dan wat mij betreft met het herkennen en erkennen van wat zij nodig hebben. Het gaat dan om veel meer dan het tijdgebrek waarmee leidinggevenden worstelen. Bijvoorbeeld ook om de sfeer van vrijblijvendheid die nog rondom de noodzakelijke cultuurverandering hangt. Als je niet mee wil doen, kom je er te gemakkelijk mee weg. Verder speelt ongetwijfeld zwaar mee dat de meeste politieleiders zijn opgegroeid in een cultuur van niet lullen maar poetsen. Dat heeft volgens mij te maken met de kenmerken van hun generatie. Anders dan de twintigers en dertigers zijn de vertegenwoordigers van de generatie X niet snel geneigd hulp te vragen en te erkennen dat er zaken zijn waar ze minder goed in zijn. Daarmee doen ze zichzelf en hun collega's zwaar tekort.  

Ik ga dus nog een tijdje door met mijn werk. Om te beginnen met een programma in mijn eenheid dat zich richt op de generatie X. Geïnteresseerd in dit programma? Of heb je ideeën en suggesties om onze teamchefs en operationeel experts van een turbo te voorzien?

 Mail naar: kwaliteitopsporing@politie.nl

Columnist van dienst: Margriet Algera
Reisleider Toekomstbestendige Opsporing en Vervolging Midden Nederland

Trefwoorden