Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Hoe door High Tech burgers aan zet komen

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 5-2-2018 14:44

Bij alles wat je in het leven doet is er altijd een maar, zelfs als je vertelt over de technologische sprongen die we in de opsporing maken. Natuurlijk is iedereen geschrokken van DDos-aanvallen op banken. Iedereen begrijpt dat we alles moeten doen om dit soort cybercriminaliteit te bestrijden. En natuurlijk zijn mensen onder de indruk als we vertellen van de nieuwe mogelijkheden die we kunnen benutten om de samenleving veiliger maken. Maar…. Wat heb je daar als burger nou echt aan? Helpt het als je spullen zijn gestolen, als je bedreigd wordt op straat en bij al die andere praktische dingen waarbij je de politie snel nodig hebben?
Voor een deel is het een valse tegenstelling. Het zijn vooral gewone burgers die getroffen worden door cybercriminelen. Omdat er op hun computer bijvoorbeeld ransomware zit, of toch verleid worden door phishing mails. Je kan verder uitleggen dat als criminelen met een DDoS-aanval het betalingsverkeer voor lange tijd zouden weten stil te leggen, de gevolgen voor de rekeninghouders niet te overzien zijn.
Je kan daar nog aan toevoegen dat technologie juist kan helpen het contact met de politie te verbeteren. In een van mijn vorige columns schreef ik bijvoorbeeld over WhatsApp-groepen van burgers en politie waardoor misdrijven razendsnel kunnen worden gemeld.
Ander voorbeelden zijn initiatieven als de opsporingsapp en de Samen-Zoeken-app.

Maar de uitdaging voor de komende jaren blijft om juist samen met de burger op te trekken. Het leuke is dat het bruist van de ideeën om dat te doen. Ik ben zelf razend enthousiast over een idee van politie-collega Maarten van Grootheest van het team IJsselwaarden. Die vroeg een twintigtal burgerspeurders uit Arnhem, Velp, Doesburg en Zevenaar om op een donderdagavond mee te zoeken naar gestolen spullen die via internet worden aangeboden. Het was slechts een test, maar de groep vond binnen twee uur toch meteen twee ‘foute’ aanbieders.
Het zou toch fantastisch zijn als we overal in het land met dit idee aan de slag gaan? Denk eens aan Groningen, dat bovenaan de lijst van fietsendiefstallen staat. Geen burger rekent er nog op dat hun gestolen fietsen worden terugbezorgd, laat staan dat de daders worden gepakt. Waarom zou je niet twee keer per maand burgers uitnodigen om samen met de politie op zoek te gaan naar gestolen spullen op internet? Denk aan de foto’s in het Dagblad van Het Noorden met de eerste terugbezorgde fietsen. Denk aan de boost die dat geeft aan het vertrouwen in de opsporing!

Ken je ook zo’n initiatief waarmee we het vertrouwen van burgers kunnen versterken? Mail naar kwaliteitopsporing@politie.nl

Columnist van dienst: Frank Smilda
Sectorhoofd Dienst Regionale Informatie Organisatie

Lees hier meer over het experiment in IJsselmonden

Trefwoorden
Frank Smilda