Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Alice in Wonderland staat voor een enorme opgave

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 28-3-2017 09:27

Hopelijk verwacht u niet dat ik meteen grote woorden ga gebruiken over wat er allemaal in de opsporing moet gebeuren. Op het moment dat deze column schrijf ben ik net twee maanden Programmadirecteur Herijking Opsporing en Vervolging van het Openbaar Ministerie. Natuurlijk: ik weet al dat het een flinke opdracht wordt. En ook dat er van de vernieuwing veel afhangt. De samenleving verwacht van ons dat we beter presteren, meer in verbinding staan met burgers en  in staat zijn criminaliteitsproblemen op te lossen.

Maar op dit moment voel ik me nog vooral een Alice in Wonderland. Na me zo'n zeven jaren vooral bezig te hebben gehouden met strafrechtelijke afhandelingen, hogere beroepen en cassaties, sta ik plotseling in een heel andere wereld. Het is een beetje als in die passage waarin Alice plotseling heel klein wordt (nadat ze een flesje leegdrinkt waarop 'drink mij' staat). Want wat me nu vooral fascineert is hoe warm  de politieorganisatie is en hoe veel er gebeurt.

Wat me opvalt is hoe uitnodigend en open de politiecollega's zijn die zich met de opsporing bezig zijn. Ze leiden me graag rond om me te laten zien waarmee ze bezig zijn. De ene dag ben ik bij een bijeenkomst als CSI: Nl dat door een nieuwe generatie jonge politiemensen kort geleden op de Politieacademie werd georganiseerd En de volgende dag bij de afdeling Cybercrime in een van de politie-eenheden. Overal zie ik bij de politie met een aanstekelijk enthousiasme, en de durf om anders te denken en werken.

Als ik dat alles observeer, realiseer ik me wel dat de vernieuwingen in de opsporing voor het werk van het OM serieuze vragen gaat oproepen, waar we samen met de politie en andere partners snel antwoorden op moeten vinden. Door de technologische ontwikkeling zijn we bijvoorbeeld beter en sneller in staat zaken op te sporen. De uitdaging is dan om te voorkomen dat die zaken vervolgens in een verstopte strafrechtelijke afhandeling terecht komen. Van de kant van de samenleving wordt het immers steeds minder geaccepteerd dat de strafrechtelijke afwikkeling van delicten traag is. Hoe gaan we verder om met bewijs in een tijd van cybercrime en cyberopsporing? Er worden grote stappen voorwaarts gezet met het gebruik van big data en digitaal sporenonderzoek. Dat zal leiden tot andere discussies dan over de rechtmatigheid van bewijs. De vraag hoe je de informatie verifieert en falsifieert en er voor zorgt dat informatie in de juiste context wordt geplaatst zal steeds dominanter worden.

Ik ben dus een Alice in Wonderland met een mooie, maar ook zware opdracht. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Ik doe het samen met de politiecollega's die ik net al noemde. Met collega's van het OM natuurlijk. Maar ook met andere partners, professionals, denkers, betrokkenen, die de vernieuwing van de opsporing aan het gaat.

Wilt u zelf ook meedoen? Mail me dan al uw mooie ideeën en voorbeelden: kwaliteit@opsporing.nl

Columnist van dienst: Charles Wiegant

Programmadirecteur Herijking Opsporing en Vervolging van het Openbaar Ministerie

Trefwoorden
Charles Wiegant