Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Je rol nemen in het politiek-bestuurlijk samenspel

Algemeen

Schouder embleemHet OM wil een recherchezaak liever onder de pet houden, de burgemeester vraagt juist om een publieke toelichting (of vice versa). Hoe bepaal je als teamchef hierin jouw positie? Wat is je speelruimte binnen de lokale driehoek en andere overlegtafels in je regio? En pak je die ruimte ook? Het is de kunst om flexibel te kunnen schakelen en tegelijkertijd je eigen prioriteiten en waarden overeind te houden. In dit programma verwerf je kennis van het speelveld en verdiep je je leidinggevende en communicatieve vaardigheden. Leren van elkaar en werken met casussen uit de eigen praktijk staan centraal. 

Voor wie

Teamchefs en andere leidinggevenden die hun politiek-bestuurlijke vaardigheden willen verbeteren en zelfbewuster willen opereren in het speelveld.
Aantal deelnemers: 12-16.

Opbouw

Het programma bestaat uit twee blokken. Het eerste blok (1 cursusdag) start met een minicollege over de dynamiek en dilemma's van politiek-bestuurlijke samenwerkingen. Je krijgt praktische handvatten en tools aangereikt. Daarna breng je het politiek-bestuurlijk krachtenveld van je eigen eenheid in kaart: wat zijn voor jou belangrijke spelers en (gespreks)partners? Met wie zit je om tafel of zou je om tafel willen zitten? En wat zijn ieders verantwoordelijkheden en bevoegdheden? Je vergelijkt jouw kaart met die van andere deelnemers en bespreekt samen de diverse dilemma's en vragen. Je kiest een of twee spelers uit het veld met wie je een dag mee wilt lopen of die je wilt interviewen. Je bereidt deze leeropdracht voor met een medecursist: Wat wil je van deze speler(s) weten? Welke vragen ga je stellen? En hoe wil jij de politie positioneren?
Voor het tweede blok (2 cursusdagen) breng je een casus of dilemma mee uit je eigen praktijk. Behalve met medecursisten bespreek je deze met twee gasten (een burgemeester en iemand van het OM). Tijdens de tweede dag oefen je het voeren van complexe gesprekken met twee acteurs.    

Resultaat

Na dit programma heb je inzicht in het politiek-bestuurlijke krachtenveld in jouw eenheid en weet je hoe je daarin het beste kunt bewegen. Je leert om snel(ler) te schakelen tussen interne en externe belangen en verdiept je leidinggevende en communicatieve vaardigheden.  

Data

Blok 1: 1 december 2020
Blok 2: 9 en 10 februari 2021

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat op telefoonnummer 088-6622059 of mail naar politieleiderschap@politieacademie.nl.

Inschrijven

Heb je interesse? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.