Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Get them while they're young

De nationale politie bruist van de nieuwe ideeën. Er zijn bewegingen als de Politie van Overmorgen, het Team Grootschalige Omwenteling 'Kleilaag', Nieuw Blauw, de 'What's Next Sessies' en de NextGen. Er wordt getrokken en gesleurd aan de wijkzorg, de opsporing en de bedrijfsvoering. Er is een forse onderstroom waarin ondernemerschap en sociale innovatie tot wasdom komt. Binnen Q-teams worden creatieve oplossingen gezocht. Het netwerk van innovatiemakelaars binnen de politie scant de omgeving op bruikbare tools, technieken en werkwijzen. De politie experimenteert met burgeropsporing, sensing en social media. Dit gebeurt ook binnen andere overheidsdiensten en het bedrijfsleven. Advies- en plaatsingsbureaus als de Jonge Honden (super energieke, slimme, nieuwsgierige enigszins brutale maar oh zo betrokken jonge mensen) en Studeren en werken op maat (800 hoogopgeleide 'functioneel gehandicapten' geplaatst binnen de overheid) schudden de bedden op van ingeslapen organisaties, waaronder de politie. Flessen Prosecco vol bruisende veranderingen worden knallend geopend.

De nationale politie geeft inhoud aan haar cultuurdoelstelling om professionals professionele ruimte te geven, maar het bruist niet overal. Er staan ook halfvolle glazen met verschaald bier en wijn die te lang hebben gestaan en zurig zijn geworden. De bureaucratie en de daarin werkzame 'remmers in vaste dienst' zijn soms een hindermacht. Leidinggevenden stimuleren verandering maar frustreren 'ondernemers' ook van tijd tot tijd.

Hoe kan de politie van overmorgen nog verder worden gestimuleerd?
Het Politiedebat stond in het teken van deze vraag. Met mini-colleges of bijdragen aan tafel van onder anderen Sven van de Burg, Jonge Honden; Pier Eringa, president-directeur Prorail; Bart de Bart, oprichter studeren en werken op Maat; Marius Kok, Teamchef Pre-Development; Jouke de Jong, Team Grootschalige Omwenteling 'Kleilaag'; Marie-Leontine de Graaf, directeur Board Refreshment; Paul de Kruijf van het netwerk van innovatiemakelaars binnen de politie en Q-team leden. 

Trailer (3:39)

Compilatie debat (22:41)