Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Seminar 'Politieonderzoeken op het darkweb' (herhaling seminar 29 mei 2018)

Het darkweb is een bijzonder onderdeel van het internet. Niet geheel onterecht wordt het nog weleens vergeleken met een soort Wilde Westen waar wettenloosheid regeert en alles te koop is - legaal en illegaal. In eerste instantie denk je bij “politie en darkweb” misschien aan grote internationale onderzoeken zoals de overname van Hansa-market. Dat is niet geheel ten onrechte, maar het darkweb speelt ook een rol bij hoe een jongere aan vals geld komt, waar drugs worden gekocht en welke prijzen hiervoor betaald worden. Het darkweb is dus niet alleen een terrein voor cyberspecialisten, het is een deel van de werkomgeving van iedere politieman en -vrouw. De vraag dient zich daarom aan wat politiemensen wel en niet kunnen en mogen doen in deze omgeving.
 
Het internationale onderzoeksproject "Police Detectives on the Tor-Network" (PDTOR) probeert op die vraag antwoord te geven. In een internationaal onderzoek met een interdisciplinaire aanpak werken criminologen, juristen en computerwetenschappers samen. 
 
Dit netwerk heeft in samenwerking met de Politieacademie op 29 mei jl. een seminar georganiseerd. Voor die datum hebben wij veel belangstellenden moeten teleurstellen, omdat de locatie niet voldoende capaciteit bood om iedereen te kunnen toelaten. Vandaar dat wij op 30 oktober a.s. dit seminar wederom gaan aanbieden. N.B. Het betreft dus een herhaling van het seminar van 29 mei jl. en geen vervolg!
 
Het seminar bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen mensen uit verschillende geledingen van de politiepraktijk en het PDTOR project aan het woord. Ze gaan in op de vraag wat het Tor-netwerk nu eigenlijk is en staan onder meer stil bij de juridische en technische aspecten. Hierna vertelt het Team Darkweb over haar werk in internationale en landelijke context. Het eerste deel sluiten we af met een vertaalslag van de betekenis van het darkweb naar de regionale of lokale context.
 
In het tweede deel ga je zelf aan de slag met Tor-browsing en Dark Markets! Zo kun je zelf ervaren wat het darkweb is. Breng hiervoor eventueel je eigen laptop (met eigen hotspot) mee met de rechten om programma’s te installeren.
 
Wij nodigen je van harte uit om het seminar bij te wonen!
 
Doelgroep
Het seminar is gericht op medewerkers van basisteams en districtsrecherches. Vanzelfsprekend zijn ook geïnteresseerde docenten en studenten van harte welkom. 
 
Praktische informatie
Het seminar is op dinsdag 30 oktober 2018 bij de Politieacademie Concernlocatie, Arnhemseweg 348 in Apeldoorn. Vanaf 15.15 uur ben je van harte welkom, rond 15.45 uur start het programma, dat rond 20.30 uur wordt afgesloten. 
 
Aanmelden
Deelname aan het seminar, inclusief warme maaltijd, is kosteloos. 
 
Het aantal inschrijvingen is aan een maximum gebonden, dus schrijf snel in.
 
Vragen?
Neem dan contact op met Ingrid Dijkhof van het Team Congressen & Evenementen, via ingrid.dijkhof@politieacademie.nl of 06-12992662.
 
Graag tot ziens op 30 oktober!
 
Inschrijven
Afbeelding bij het congres Seminar 'Politieonderzoeken op het darkweb' (herhaling seminar 29 mei 2018)
Samenvatting