Lessen uit het verleden?

​Gerdo Elzinga, Projectleider Morele Weerbaarheid in het Basis Politie Onderwijs, bezocht eind september een conferentie in Mechelen met de titel ‘Connecting Law and Memory’.

Gerdo over het doel van de conferentie: “Ik legde het uit als: wat kunnen we leren van het verleden, zodat we deze lessen kunnen toepassen in het versterken van de weerbaarheid van OM, politie en ander overheidsdiensten.”

Tijdens de conferentie, zwervend door musea en de stad, doet Gerdo veel indrukken op.
“Ik zie een cartoon uit 1934...Is dit 1934 in België? Of is dit verkiezingsretoriek in Nederland in 2016?”...

“Na de officiële opening met speeches (waar ik niet veel meer van weet), loop ik dinsdagavond samen met Wies Dinsbach van de Anne Frank Stichting terug naar het hotel. In een straat zie ik ineens een poster waarop de rapper Typhoon staat afgebeeld. Alsof het zo moet zijn…Het is alsof er een verbinding wordt gemaakt in mijn hersenen. Natuurlijk kan ik de gruwel van de Holocaust niet vergelijken met etnisch profileren in Nederland. Of wel..?”

Alles komt bij elkaar. Langzaam dringt het besef tot Gerdo door dat hij ertoe doet in dit geheel. “Dat ik op de plaats waar ik werk, een bijdrage kan leveren. Een bijdrage tegen uitsluiting, polarisatie. Een bijdrage aan goed politiewerk. Een bijdrage aan het toepassen van lessen uit het verleden in het politieonderwijs in 2016.”

Lees hier Gerdo’s hele verhaal

Trefwoorden