Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Basis politieopleiding op niveau 2

De basis politieopleiding op niveau 2 is een brede beroepsopleiding voor het politievak. In 1,5 jaar leren studenten alles over toezicht houden, veiligheid bewaken en optreden als het nodig is. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door vakspecialisten op één van onze eigen opleidingslocaties.

Inhoud van de opleiding

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom zitten er verschillende vakken in deze opleiding, zoals:

  • aangiften opnemen
  • wetten, regelgeving en protocollen
  • gesprekstechnieken om informatie te verzamelen
  • aanhoudingstechnieken

Om fysiek in actie te komen krijg je boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook lessen om met geweldsmiddelen om te gaan komen aan bod. Dit is dus heel divers. Dat komt omdat je met deze opleiding heel veel verschillende kanten op kunt. Na de opleiding kun je ingezet worden op straat in de surveillance, bij evenementen, in een verkeersteam of in de arrestantenzorg in het cellencomplex.

Voorbereiding op het politievak

We proberen studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte politievak. Want politiewerk is uniek. We leren studenten wat het werkelijk betekent om je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving en wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken, hoe je moet omgaan met weerstand en je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. 

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is een combinatie van leren en werken. Dat betekent dat je ongeveer 50% van de opleiding op school doorbrengt. Je komt in een klas met 23 andere studenten. De andere 50% breng je door in de politiepraktijk. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een team in één van de tien politieregio's. Tijdens de praktijkperiodes ga je aan de slag in dit team. Zo kun je het politievak in de praktijk ervaren en leren.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het werken in de praktijk, ga je de eerste 16 weken van de opleiding naar school. Daarna ga je 16 weken aan het werk in je team. In die periode pas je de lesstof dus toe in de praktijk. Na 16 weken kom je weer terug op school. Daar leer je dan weer nieuwe dingen die je in de volgende praktijkperiode weer kunt toepassen. Zo ga je steeds om en om 16 weken naar school en in de praktijk aan
de slag. Aan het einde van de opleiding ben je klaar om als een volwaardige politiecollega aan de slag te gaan.

Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk of studie-uren. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Het onderwijs op de Politieacademie loopt voorop in Europa. Dat komt omdat inzichten uit de dagelijkse praktijk snel en professioneel worden toegepast in het onderwijs. Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan theorie, simulaties en trainingen. Je leert zowel klassikaal als zelfstandig. Natuurlijk kun je tijdens je studie ook gebruikmaken van een hele uitgebreide digitale leeromgeving.

Begeleiding

Tijdens de gehele opleiding worden studenten begeleid door 2 vaste personen: een praktijkcoach en trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie. Loop je tijdens de opleiding tegen problemen aan, dan zijn de praktijkcoach en trajectbegeleider er om te helpen. Als het nodig is, kunnen zij ook zorgen voor extra ondersteuning.

Meer weten of inschrijven?

Wil je meer weten over salaris, toelatingseisen, het werk na de opleiding of het inschrijven voor de opleiding? Kijk dan op www.kombijdepolitie.nl