Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Hbo-politieopleiding (2,5 jaar)

Speciaal voor mensen die al een hbo-diploma hebben is er een verkorte leerroute van de hbo-politieopleiding ontwikkeld. In 2,5 jaar worden studenten klaargestoomd voor het brede operationele politiewerk in de wijk. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door vakspecialisten op de Politieacademie in Apeldoorn.

Inhoud van de opleiding

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom zitten er verschillende vakken in deze opleiding, zoals:

 • aangiften opnemen
 • wetten, regelgeving en protocollen
 • aanhoudingstechnieken en zelfverdediging
 • wapenbehandeling en schieten
 • bemiddelen bij conflicten
 • verantwoord optreden in de wijk
 • zelfstandig uitvoeren van opsporingsactiviteiten

Om fysiek in actie te komen krijg je boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook lessen om met geweldsmiddelen om te gaan komen aan bod en een politierijopleiding. Dit is dus heel divers. Dat komt omdat je met deze opleiding heel veel verschillende kanten op kunt. Je leert om naar eigen inzicht zelfstandig te handelen op cruciale momenten. Daarbij voeg je analytische inzichten toe, breng je creatieve oplossingsrichtingen in zoek je naar duurzame oplossingen. Zo werk je na het behalen van je diploma samen met diverse partners aan de veiligheid in de wijk en het terugdringen van criminaliteit.

Voorbereiding op het politievak

We proberen studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte politievak. Want politiewerk is uniek. We leren studenten wat het werkelijk betekent je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving en wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken, hoe je moet omgaan met weerstand en je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. Kortom, agent zijn is onvoorspelbaar en dynamisch. En dat doet wat met je.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is een combinatie van leren en werken. Een deel van de opleiding breng je door op de Politieacademie. Dit wissel je af met praktijkperiodes. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een team in één van de tien politieregio's. Tijdens de praktijkperiodes ga je aan de slag in dit team. Zo kun je het politievak in de praktijk ervaren en leren.

De opleiding bestaat uit 4 fases die je in 2,5 jaar doorloopt:

 • Oriëntatiefase: Al het basispolitiewerk komt aan de orde. Schietonderwijs en aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden spelen een belangrijke rol.
 • Functioneringsfase: Je duikt verder in de noodhulp, opsporing en handhaving.
 • Integratiefase: hier komt de kernopgave gemeenschappelijke veiligheidskunde aan bod. Je bestudeert de politiek-bestuurlijke omgeving van de politie.
 • Profileringsfase: je volgt een minor en schrijft een bachelorthesis.

In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Het onderwijs op de Politieacademie loopt voorop in Europa. Dat komt omdat inzichten uit de dagelijkse praktijk snel en professioneel worden toegepast in het onderwijs. Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan theorie, simulaties en trainingen. Je leert zowel klassikaal als zelfstandig. Natuurlijk kun je tijdens je studie ook gebruikmaken van een hele uitgebreide digitale leeromgeving.

Studiebelasting

Politiestudenten ervaren het intensieve leer/werktraject als behoorlijk pittig. Wat kun je verwachten:

 • 80 credits per jaar
 • een gemiddelde studie-/werkweek van 50 uur (exclusief reistijd)
 • maximaal 25 uur per week les- en contacturen
 • 4 à 5 dagen per week aanwezig op de Politieacademie in Apeldoorn
 • werkuren in de praktijk (minder praktijkmomenten dan in de 4-jarige leerroute)
 • zelfstudie-uren

Begeleiding

Tijdens de gehele opleiding word je begeleid door 2 vaste personen: een praktijkcoach en trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie. Loop je tijdens de opleiding tegen problemen aan, dan zijn de praktijkcoach en trajectbegeleider er om te helpen. Als het nodig is, kunnen zij ook zorgen voor extra ondersteuning.

Meer weten of inschrijven?

Wil je meer weten over salaris, toelatingseisen, het werk na de opleiding of het inschrijven voor de opleiding? Kijk dan op www.kombijdepolitie.nl