Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leidinggeven aan ME groep Traject

Algemeen

Tijdens deze opleiding leer je een ME-groep aan te sturen, als onderdeel van een ME-sectie of een ME-peloton. Het doel is om de openbare orde te behouden en/of te herstellen.

In de opleiding, werk je als groepscommandant volgens een werkpatroon:

 1. Ontvangen en analyseren van de opdracht
 2. Maken operationeel (deel)plan op groepsniveau
 3. Deelnemen aan een commandantenbriefing
 4. Verzorgen briefing
 5. Leidinggeven tijdens de inzet
 6. Verzorgen debriefing en evaluatie
 7. Rapporteren

Dit werkpatroon komt steeds terug en vormt dan ook de rode draad van de opleiding. De praktijkgerichte lessen worden regelmatig toegepast in simulaties op sectie- en pelotonsniveau, in samenwerking met ondersteunende eenheden. Tevens leer je een operationeel plan maken op groepsniveau en heb je de P-zorg voor je groep tijdens de toepassingsweken.

Voor wie

Je bent politiemedewerker en gaat leiding geven aan een groep ME.

Opbouw

De opleiding bestaat uit meerdere onderdelen:

 • Operationeel Leidinggeven (waaronder praktijkoriëntatie)
 • Operationeel Gemeenschappelijk deel (waaronder praktijkoriëntatie)
 • Leidinggeven aan een ME-groep (toepassingsdeel)

Voorafgaand aan de opleiding krijg je een opdracht in het kader van praktijkoriëntatie, die je binnen de eigen eenheid uitvoert. Vervolgens start de opleiding met het “Operationeel Leiderschap”. In dit deel is onder andere aandacht voor zelfkennis, kennis van je team en leiderschapsstijlen.

In het tweede deel, het “Operationeel Gemeenschappelijk Deel”, komen onder andere de technieken en tactieken van de ME, ondersteunende eenheden en verbindingen aan bod.

In het “Toepassingsdeel“, leer je daadwerkelijk operationeel aan te sturen en leiding te geven aan een groep die op dat moment ook in opleiding is. Ook komen de basisvaardigheden van de ME aan de orde, zoals wapenstok & schild, aanhoudingsprocedures en verwijderingsvaardigheden, omgaan met vuur en traangas.

Resultaat

Na afronding van deze opleiding ben je in staat een ME-groep adequaat aan te sturen. Een succesvolle inzet houdt in dat jij ervoor gezorgd hebt dat jouw groep op adequate wijze is aangestuurd. De groep heeft haar taak volbracht en de openbare orde is behouden of hersteld. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden bij:

 • Evenementen, bijvoorbeeld Dance Valley.
 • Voetbalwedstrijden.
 • Demonstraties.
 • (Chemische) branden.
 • Evacuaties.
 • Zoekacties.
 • Begeleiding van bijvoorbeeld kerntransporten.

Praktische informatie

Code: LGGM-2021.2021
Type: Opleiding
Examineringtype: Geen

Studielast totaal: 296 sbu
Instituut: 291 sbu
Proeve: 5 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Toelichting studielast

Operationeel Leiderschap (1 week, 44 sbu, waarvan 6 sbu praktijkoriëntatie).
Operationeel Gemeenschappelijk Deel (1 week, 44 sbu, waarvan 6 sbu praktijkoriëntatie).
Toepassingsdeel (6 weken, 220 sbu).

Overige informatie

Tijdens de opleidingsweken verblijf je intern in Ossendrecht.

Randvoorwaarden

Ben je nog niet in het bezit van oortjes/earmoulds, dan is het handig om 7 weken voor aanvang van de opleiding oortjes/earmoulds aan te laten meten bij de firma Abiom te Nijmegen. Deze set kun je dan direct in het “Toepassingsdeel” gebruiken, zodat je goed in de verbindingen zit.

Om de opleiding te kunnen doorlopen is een goede basisconditie vereist. Wij adviseren om voorafgaande aan de opleiding de fittest van de politie te doen, zodat je weet of je conditie op peil is.

Ervaring binnen het werkveld van de ME geniet de voorkeur.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je bent in het bezit van een diploma Allround Politiemedewerker (op mbo niveau 4) en je bent in het bezit van een geldig certificaat lange wapenstok.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding via Youforce aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende of een HR-adviseur.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.