Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Hoogtespecialist Speciale Operaties

Algemeen

Bij het verrichten van werkzaamheden op hoogte is valgevaar een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Om valgevaar te voorkomen dienen jij en je werkgever de nodige maatregelen te treffen om eventuele risico’s weg te nemen of tot een minimum te beperken. 

De Politieacademie verzorgt deze tienwekelijkse opleiding zodat je veilig jezelf en/of een team kan verplaatsen en/of werkzaamheden kan (laten) verrichten op hoogte.

Voor wie

Je bent als medewerker van een interventie-eenheid of heimelijke operaties aangewezen om werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Je persoonlijke geschiktheid wordt door de werkgever bepaald.  

Opbouw

Tijdens deze opleiding ‘Hoogtespecialist speciale operaties’ leer je hoe je jezelf en/of een team veilig op hoogte kan verplaatsen en/of werkzaamheden kan (laten) verrichten. De nadruk van de opleiding ligt op het begrijpen van de theorie, de toepassing en de transitie ervan in de praktijk. De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • wet en regelgeving/risicomanagement
 • knoopvaardigheden
 • individuele touwtechnieken
 • individuele reddingen
 • krachtenleer
 • installeren touwinstallaties
 • teamreddingen
 • voorklimmen rots
 • voorklimmen urban
 • taakspecifieke werkzaamheden op hoogte

De opleiding sluit af met twee weken transitiefase. Hierin worden alle aangeleerde technieken in de beroepscontext aangeboden.

Resultaat

Je bent bevoegd om volledig zelfstandig op hoogte te werken. Je mag zelfstandig een voorklim uitvoeren/begeleiden, je mag touw installaties installeren, controleren, en een team op hoogte begeleiden/aansturen.

Praktische informatie

Code: B002199.002
Type: Training
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 440 sbu
Instituut: 440 sbu

Duur: 1-3 maanden
Locatie: Politieacademie Ossendrecht
Totaalprijs: € 47.571,00

Overige informatie

De borging van de kwaliteit na het succesvol afronden van de opleiding is vastgelegd in de ‘Regeling blijvende certificering en hercertificering werken op hoogte’.
Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsduur mits je voldoet aan de gestelde eisen voor de blijvende certificering.

Randvoorwaarden

Voor deelname aan deze opleiding dien je eerst de ‘niveaubepaling hoogtespecialist speciale operaties’ met positief advies af te ronden.

Startdata

Deze opleiding start op ondergenoemde data.

Per startdatum staan de beschikbare opleidingsplaatsen en -data vermeld.

Opleidingsdagen zijn normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

Deze informatie wordt dagelijks bijgewerkt.

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde: het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!

Startdatum: 18-10-2021

Locatie: Politieacademie Ossendrecht
Beschikbare opleidingsplaatsen: Momenteel niet beschikbaar (zie opleidingsdata weergeven).
Opleidingsdata weergevenOpleidingsdata:
- 18/10 t/m 12/11 2021
- 04/04 t/m 13/05 2022.
(DSI, LE, MARSOF (OKM) en BSB)

niveaubep.dag (w22 en her w35).

Code: S002

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde : het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!Opleidingsdata sluiten

Algemene instroomeisen

 • Je ben medewerker van een interventie-eenheid of een medewerker heimelijke operaties.
 • Je bent in het bezit van minimaal een diploma Basis politiemedewerker niveau 3 of vergelijkbaar.
 • Je hebt de niveaubepaling hoogtespecialist speciale operaties met positief advies afgerond.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding via Youforce aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende of een HR-adviseur.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.