Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Identificeren-individualiseren van schoen- en bandsporen

Algemeen

In deze opleiding ga je aan de slag met het vergelijken van schoen- en bandsporen en het bepalen van de kwaliteit van de overeenkomsten. De uitkomst daarvan leer je uit te drukken in zowel een verbale conclusie als ook in een conclusie op basis van de LR-methode (Bayesiaans).  Hierbij maak je veelvuldig gebruik van onderzoeksapparatuur, werkvoorschriften, vuistregels en richtlijnen.

Voor het identificeren/individualiseren van schoen- en bandensporen heb je o.a. kennis nodig van:

 • productieprocessen (van schoen- en banden)
 • verschijningsvormen van schoen- en bandsporen
 • materialen
 • voet fysiologie,
 • het veiligstellen van schoen/bandsporen
 • Bayesiaanse statistiek

Een groot deel van de opleiding bestaat uit korpsopdrachten, waarvan de complexiteit gaandeweg de opleiding toeneemt. Alle casussen worden geschaduwd door ervaringsdeskundigen uit de onderzoekspraktijk in samenwerking met docenten van de Politieacademie. Het presenteren, onderbouwen en compareren van de onderzoeksresultaten is ook onderdeel van de opleiding. Een grote variatie aan schoen- en bandsporen en conclusies passeert de revue. Het afbakenen van je eigen deskundigheid en het consulteren van andere deskundigen (bijv. op statistisch of anatomisch gebied) is hierbij van groot belang.

Voor wie

Forensische Onderzoekers (minimaal mbo-niveau 4) werkzaam bij de  forensische opsporing.

Opbouw

 • Je analyseert je eigen werkplek en werkproces en formuleert samen met je medestudenten o.l.v. de docent/coach de ‘ideale werkplek' en het 'ideale werkproces'.
 • Je maakt kennis met de apparatuur, onderzoekswijzen en verschillende richtlijnen en vuistregels.
 • Je leert welke (relevante) informatie uit schoen- en bandsporen gehaald kan worden en vergelijkt die met (karakteristieke) kenmerken in de schoen
 • Je maakt kennis met het vakjargon en past nieuw verworven kennis m.b.t. fabricagetechnieken van schoen- en banden en materialenkennis toe in oefencasussen. Deze oefencasussen ontvang je voor een groot deel van de Politieacademie. Je werkt de casussen uit in je Eenheid. Je zorgt ervoor dat de zakenstroom in je eigen eenheid op gang komt. Uit de zakenstroom kies je dié zaken die aansluiten bij je leerbehoefte. Daarmee werk je gericht aan de zakenstroom in je eenheid en tegelijkertijd aan je professionalisering.
 • Je formuleert een voor jouw werkpraktijk relevante onderzoeks- of verdiepingsopdracht en voert het onderzoek uit.
 • Je legt je leerproces vast in een portfolio. Je houdt, zowel bij de uitvoer als de controle van het casuswerk, geregeld ruggespraak met je coach/docent.

 

Resultaat

 • Je kunt een zelfstandig vergelijkend schoen- en bandspoor onderzoek verrichten en daarover zelfstandig rapporteren.
 • Je bent (mede)aanspreekpunt op het deskundigheidsgebied Schoen- en bandsporen en bewaakt de kwaliteit van de inbeslagname van schoen- en bandsporen en je houdt nieuwe ontwikkelingen bij en implementeert deze. Je levert voor de zaak relevant forensisch bewijs.

Praktische informatie

Code: 9303673.002
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 448 sbu
Instituut: 135 sbu
Korps: 268 sbu
Zelfstudie: 45 sbu

Duur: 6-12 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 19.978,00

Randvoorwaarden

 • Je werkt casussen uit in het korps en zult je leerproces stevig moeten plannen in overleg met je leidinggevende.
 • Je bent gekoppeld aan een vakinhoudelijk deskundige coach.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

 • Een (technische) opleiding op mbo-niveau 4.
 • Relevante kennis en ervaring equivalent aan:
  - Beperkt forensisch technisch onderzoek bij vooraf benoemde delicten
  - Volledig forensisch technisch onderzoek bij veel voorkomende delicten

Een (technische) hbo-opleiding is een pre.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.