Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leidinggeven/Coördineren in een informatieorganisatie

Algemeen

De opleiding Leidinggeven/Coördineren in een informatieorganisatie is een Intelligenceopleiding bedoeld voor leidinggevenden/informatiecoördinatoren/officieren van dienst informatie die werkzaam zijn binnen een informatieorganisatie.
Deze opleiding situeert zich op niveau post- MBO onderwijs (EQF 5). De kernopgave kent 224-280 studiebelastingsuren.

Voor wie

Medewerkers Intelligence die binnen een informatieorganisatie een leidinggevende en/of coördinerende functie hebben. Denk hierbij aan informatiecoördinator of officier van dienst informatie bij het Real Time Intelligence Center (RTIC)

Opbouw

Deze kernopgave bestaat uit totaal 10 lesdagen. Je volgt deze opleiding een dag per week. Tijdens de andere dagen wordt verlangd dat je zelfstudie- en korpsdrachten uitvoert.
Binnen deze kernopgave komen de volgende lesdagen aan bod:

 • IGP en NIM; briefen en debriefen
 • Functies en producten in de informatieorganisatie
 • Interne en externe bijzondere partners
 • Real-time Intelligence - Lector Intell.: state of the art
 • Juridische aspecten WPG - Bibob
 • Leidinggeven aan professionals
 • Social Media - Sensing- Open Bronnen
 • Persoonlijke effectiviteit: Gedrag en attitude
 • De rol van de informatieco./OVDI bij Opsporing/TGO
 • Rol bij Handhaving, Openbare Orde en RIEC
 • Toepassing en Samenvatting

Resultaat

De deelnemer krijgt kennis van het toepassen van het Intelligenceproces die bij de werkzaamheden van leidinggevenden/informatiecoördinatoren/officieren van dienst informatie in een informatieorganisatie aan bod komen. Bij de opleiding is onder andere aandacht voor het Nationaal Intelligence Model, de Intelligenceagenda, het intelligenceproces en de producten van de informatieorganisatie, juridische aspecten en het gebruik van bronnen, het samenwerken met professionals, gedrag en attitude, gesprekstechnieken, de rol van de informatieorganisatie binnen politieprocessen en bestuurlijke vraagstukken. De deelnemer kan een onderbouwd advies geven naar aanleiding van een actueel veiligheidsvraagstuk en zijn rol en die van anderen daarbij benoemen en benutten.

Praktische informatie

Code: 9301495.001
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 0 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Indeling van het onderwijs

In totaal zijn er 10 lesdagen. De studiebelasting per week omvat tussen de 16 en 20 uur. Naast de 8 uur op het instituut, verdeelt de student de overige uren over zelfstudieactiviteiten of leeropdrachten in het korps.

Toelichting studielast

Deze kernopgave heeft een doorlooptijd van 16 weken, inclusief het uitvoeren van het examen.
Per week brengt een student 8 uur door op het instituut.

Overige informatie

De opleiding leidinggegeven/coördineren in een informatieorganisatie is een opleiding die afzonderlijk afgenomen kan worden.

Het is tevens een differentiatiekernopgave (een keuzevak) binnen de leergang Operationeel Leidinggevende.  
De differentiatiekernopgave zou dan de vijfde kernopgave van de leergang Operationeel Leidinggevende zijn. Voorafgaande aan deze kernopgave heeft de student de volgende vakken gevolgd:

Nadat de student een differentiatiekernopgave heeft afgerond, volgt hij/zij de laatste kernopgave van algemeen operationeel leiderschap:

Op termijn is het mogelijk dat deze kernopgave een zogenaamde differentiatiekernopgave wordt, binnen de Leergang Operationeel Leidinggevende.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Post-MBO = niveau 4 (EQF 5)

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.