Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Basis Interculturele Communicatie

Algemeen

De politieorganisatie krijgt door haar zichtbare en aanwezige rol en functie in de samenleving steeds meer te maken met de culturele diversiteit van onze bevolking. Je staat als politieman/vrouw midden in de samenleving. Je vakmanschap en de beroepscode vereisen bewustzijn en vaardigheden om dagelijks om te gaan met deze dynamiek.
Het werken in een multiculturele samenleving is uitdagend en elke dag anders. Er is in de hectiek van alledag niet altijd tijd en aandacht om je eigen handelen in een intercultureel kader te zien.

Deze praktijkgerichte training geeft je als politieprofessional de handvatten en het intercultureel inzicht om professioneel en vakbekwaam te handelen. Je krijgt hands-on vaardigheden en kennis aangereikt waarmee je effectiviteit groter kan worden. De training biedt ruimte voor inbreng van eigen casusvragen, gericht op je eigen professionele praktijk.

Voor wie

Medewerkers van de Nationale Politie.

Het is ook mogelijk voor ketenpartners en eenheden om dit product klant specifiek in te kopen. Hiervoor dien je een aanvraag in bij onderwijsregie van de Politieacademie. Het programma wordt dan specifiek naar je situatie/verzoek ontwikkeld. Daarbij zal er aandacht zijn voor de rol als ketenpartner, in relatie tot de interculturele professionaliteit en lokale vraagstukken.

Opbouw

De Basistraining Interculturele Communicatie (BIC) bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kennis en inzicht over (veelvoorkomende) culturen. 
  • Interactieve oefeningen, (groeps)opdrachten, videomateriaal, discussies en onderwijsleergesprekken.
  • Rollenspel: met een ervaren acteur/ervaringsdeskundige gaan we in op de politiepraktijk. Aan de hand van de theorie, ga je zelf aan de slag met leerdoelen vanuit casuïstiek. Uiteraard is het mogelijk om casussen in te brengen uit de eigen praktijk.
  • Studie/werkopdracht: na het eerste blok dat uit 2 lesdagen bestaat, ga je gericht een opdracht in je eigen werkpraktijk uitvoeren c.q. de geleerde vaardigheden toepassen. Tijdens de terugkomdag (3de en laatste dag van deze training), breng je je eigen casus in met de leermomenten (wat ging goed, heb je dingen anders aangepakt na het eerste blok, valkuilen). Deze (schriftelijke) terugkoppeling van je werkopdracht wordt met je besproken.

Als studiemateriaal ontvang je een reader die bedoeld is als naslagwerk.

Resultaat

  • Je vergroot je kennis over en inzicht in cultuurverschillen en de manier waarop deze doorwerken in de communicatie.
  • Je reflecteert op adequate benaderingswijzen vanuit een intercultureel (theoretisch) kader.
  • Je vergroot de effectiviteit van je communicatie in de multiculturele samenleving door interculturele benaderingswijzen en communicatiestijlen toe te passen.
  • Je vergroot je kennis over en inzicht in de motieven van migranten om zich in de Nederlandse samenleving te vestigen, hun positie (en van hun kinderen) en het aanpassingsproces dat dit van hen verlangt.
  • Je krijgt inzicht in jouw eigen (culturele) opvattingen.

Na afloop van de Basistraining Interculturele Communicatie heb je je verder geprofessionaliseerd in de omgang met mensen met een andere culturele achtergrond.

Praktische informatie

Code: 9300463.002
Type: Training
Examineringtype: Bewijs van deelname

Studielast totaal: 32 sbu
Instituut: 24 sbu
Zelfstudie: 8 sbu

Duur: < 1 week
Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Totaalprijs: € 918,00

Toelichting studielast

In week 1 twee aaneengesloten instituutsdagen en een terugkomdag na 4 maanden.

Overige informatie

De training wordt verzorgd vanaf een locatie van de Politieacademie of - op aanvraag - incompany.

Startdata

Deze opleiding start op ondergenoemde data.

Per startdatum staan de beschikbare opleidingsplaatsen en -data vermeld.

Opleidingsdagen zijn normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

Deze informatie wordt dagelijks bijgewerkt.

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde: het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!

Startdatum: 09-09-2021

Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Beschikbare opleidingsplaatsen: Momenteel niet beschikbaar (zie opleidingsdata weergeven).
Opleidingsdata weergevenOpleidingsdata:
do 09-09, vr 10-09
do 28-10

Code: S002

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde : het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!Opleidingsdata sluiten

Algemene instroomeisen

Voor deze training zijn geen expliciete instroomeisen opgesteld.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.