Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Hacking Investigation

Algemeen

Steeds meer bedrijven en privé-personen worden geconfronteerd met hacking. Bij deze inbraken in computers en/of netwerken worden gegevens gekopieerd, beschadigd of gewist, waardoor grote schade aangericht wordt aan systemen, bedrijfsinformatie of (bedrijfs)veiligheid. Ook kan de computer en/of het netwerk misbruikt worden voor het verspreiden van onwettige software, (kinder)porno, muziek of video's.

Als forensisch digitaal rechercheur dien je kennis te hebben van verschillende soorten van hacking en opsporingsmethoden om aan te kunnen tonen wie welke informatie op een computer of netwerk heeft geplaatst en wat de consequenties zijn van de inbraak op de integriteit van de gegevens op het systeem. Je moet kunnen herkennen of er sprake is van hacking en de inschatting kunnen maken of je specialistische ondersteuning moet inschakelen.

In deze opleiding ontwikkel je jezelf om (grotendeels) zelfstandig forensisch digitaal onderzoek uit te voeren aan gehackte systemen. Je leert gehackte systemen herkennen aan de hand van specifieke kennis. Daarna leer je hoe je de aanwezige relevante informatie veilig kunt stellen en interpreteren. In de laatste fase leer je de onderzoeksresultaten succesvol over te dragen aan een onderzoeksteam.

Voor wie

Digitaal Rechercheurs (Specialist A, B, C of D) die zich daadwerkelijk bezighouden of gaan houden met forensisch digitaal onderzoek.

Opbouw

Je maakt eerst kennis met hoe een hacker denkt en zijn tools toepast. Je gaat zelf ook bezig met ethical hacking om zo een beter beeld te krijgen van de mindset van een hacker. Na het herkennen van de verschillende onderdelen oefen je hoe systemen, netwerkcomponenten en netwerkdata veiliggesteld en onderzocht kunnen worden, waarbij contaminatie voorkomen moet worden. Verder komt het onderzoek naar Malware Analyze aan bod. Dit wordt twee keer tijdens twee aaneengesloten dagen behandeld.

Resultaat

Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om advies te geven over de mogelijke afbreukrisico’s en werkwijzen met betrekking tot forensisch veiligstellen van data uit gehackte systemen. Je kan (relevante) data van actieve systemen en netwerkomgevingen veiligstellen en interpreteren, preventieadvies geven, een proces-verbaal of rapport en evidence bestanden aanleveren aan een onderzoeksteam.

Praktische informatie

Code: 4300790.002
Type: Module
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 196 sbu
Instituut: 88 sbu
Korps: 60 sbu
Zelfstudie: 32 sbu
Proeve: 16 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 7.561,00

Toelichting studielast

De studielast is verdeeld over een periode van negen weken. De opleiding bestaat voor een groot deel uit zelfstudie. In week 1 zijn er twee lesdagen en in week 7 weer twee dagen. Deze dagen zijn niet verplicht, maar biedt de gelegenheid vragen te stellen of te oefenen met de labs. In week 5 (twee lesdagen) en 7 (twee lesdagen) zijn er in totaal vier lesdagen op de Politieacademie. Het examen kun je op elk gewenst moment uitvoeren in de eenheid. Het onderdeel zelfstudie wordt middels e-learning ondersteund.

Overige informatie

De lesstof wordt grotendeels in het Engels aangeboden. Een goede kennis van de Engelse taal is dan ook gewenst.

Deze opleiding biedt tevens de mogelijkheid je te certificeren voor Certified Ethical Hacker (CEH) en Computer Hacking Forensics Investigator (CHFI) van EC-Council.

 

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je bent Specialist A, B, C of D. Daarnaast ben je in het bezit van de certificaten:

- Forensisch digitaal opsporen in eenvoudige situaties

- Forensisch digitaal opsporen in complexe situaties

- Forensic network exploration

- Internet en opsporing (specialist)

- Live data forensics

- Windows forensics

Vrijstellingen

Verwacht je tot de opleiding toegelaten te kunnen worden of een vrijstelling te krijgen op basis van eerder verworven competenties, kijk dan op de pagina van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.