​​Waarvoor kan je als student bij de examencommissie terecht?


Voor de volgende zaken kun je een aanvraag indienen bij de examencommissie.

Aangepast examen

Wil je op grond van een (tijdelijke) functiebeperking aanpassingen in een examen? Dan kun je hiervoor bij de examencommissie een aanvraag indienen (link naar formulier aangepast examen BPO  en link naar formulier aangepast examen HO & VPO) indienen bij de examencommissie. Hiervoor heb je een verklaring van een deskundige/arts nodig, waarbij geldt dat deze verklaring niet ouder mag zijn dan 6 maanden vanaf de datum van indienen van de aanvraag. Je hebt hierbij een verklaring van een deskundige/arts nodig, waarvoor geldt dat deze verklaring niet ouder mag zijn dan 6 maanden vanaf de datum van indienen van de aanvraag. Een uitzondering hierop is de dyslexieverklaring. Deze mag ouder zijn dan 6 maanden en dient te voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld door de Stichting Dyslexie Nederland (http://www.stichtingdyslexienederland.nl ). Zorg er voor dat je deze aanvraag op tijd indient. Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Vraag advies aan je docent/studiebegeleider.

Absentie examen

Ben je niet in staat om een examen op de geplande datum af te leggen? Let dan op de strikte termijnen en regels die in de OER zijn opgenomen voor het afmelden voor een examen. Afmelden doe je bij het Onderwijs Service Punt (OSP). Meld je jezelf af binnen een termijn van 14 dagen voor de geplande examendatum dan dien je twee formulieren in: het formulier afmelden examen én het formulier absentie examen.

Heb je door overmacht (bijvoorbeeld ziekte, files, overlijden familielid) niet kunnen deelnemen aan een examen en wil je een Gemiste Gelegenheid (GG) voorkomen of ongedaan laten maken? Vul dan het formulier absentie examen (link naar het formulier absentie examen) in en stuur dit aan je leidinggevende/trajectbegeleider. Hij/zij vult zijn/haar gedeelte van de aanvraag in en stuurt het formulier naar de examencommissie.

Vrijstelling behaalde examenopdracht

Heb je al eerder een opleiding gevolgd aan de Politieacademie en ben je van mening dat een toentertijd behaald examenresultaat aanleiding geeft voor een vrijstelling in je nieuwe opleiding? Dan kun je een aanvraag indienen voor een 'Vrijstelling behaalde examenopdracht” (link naar het formulier Vrijstelling behaalde examenopdracht). De examencommissie wint advies in om vast testellen of het examenresultaat van je vorige opleiding een vrijstelling oplevert bij je nieuwe opleiding.

Let op
Hergebruik van een bestaande thesis, scriptie of ander eindwerkstuk vanuit een vooropleiding is binnen alle geaccrediteerde opleidingen van de Politieacademie niet toegestaan. Zie voor nadere informatie (link naar besluit EC d.d. 12 september 2017)


Extra herexamen

Indien er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden, conform de OER 2021, kun je als student een extra herexamen (link naar formulier extra herexamen) aanvragen. Op basis van jouw motivering, en de verplichte adviezen van je leidinggevende c.q. trajectbegeleider en het sectorhoofd van jouw opleiding, zal de examencommissie een besluit nemen.

Erkenning Verworven Competenties (EVC)

Met een aanvraag EVC kan je als student competenties laten erkennen die je buiten het onderwijsprogramma van de Politieacademie hebt opgedaan. Een aanvraag EVC wordt in behandeling genomen door het EVC-bureau. Meer informatie en de te volgen werkwijze kun je vinden via www.politieacademie.nl/evc

Melden van een onregelmatigheid

Als student kun je een melding doen van een onregelmatigheid gepleegd door medestudenten tijdens een examen, inzage, of naar aanleiding van een examen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een vermoeden van gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen, (zelf)plagiaat, het vermenigvuldigen van examenvragen of ongeoorloofd overleg tijdens een examen of inzage. De melding doe je via het meldingsformulier (link naar formulier Melding onregelmatigheid) rechtstreeks bij de examencommissie. Alle meldingen worden discreet behandeld. Anonieme meldingen nemen wij niet in behandeling. Aanvullende informatie kun je ook vinden in de FAQ Melding Onregelmatigheid (link naar FAQ Melding Onregelmatigheid).

Beroep en bezwaar

Voor de volledigheid melden we dat de examencommissie een rol speelt bij het indienen van een beroep of bezwaar. Het indienen van je beroep of bezwaar doe je niet bij de Examencommissie maar bij je de Commissie van Beroep (zie OER) (link beroep en bezwaar).Beroepschriften kunnen alleen worden ingediend tegen besluiten zoals genoemd in artikel 42 en 47 OER 2021. Bij een aantal categorieën beroepschriften zal de Commissie van Beroep een heroverwegingsprocedure opstarten die wordt uitgevoerd door de examencommissie.

Het indienen van een aanvraag

Voor alle aanvraagformulieren voor de examencommissie geldt dat zij volledig ingevuld moeten worden met alle gevraagde bijlagen en verplichte adviezen. De aanvraag kan sneller verwerkt worden als deze compleet, duidelijk en zakelijk is opgesteld. De formulieren hebben eigen procedures en in sommige gevallen andere emailadressen waar de aanvraag naartoe gestuurd moet worden. Deze informatie staat vermeld in het aanvraagformulier. In de regel neemt de examencommissie, na ontvangst van het ingevulde formulier, benodigde adviezen en eventuele bijlage(n), binnen 10 werkdagen een besluit. In onderwijsvrije perioden of bij feestdagen kan deze termijn iets langer zijn.

Naast de aanvragen die je kunt indienen bij de examencommissie kun je ook bij het sectorhoofd van jouw opleiding aanvragen in dienen. Enkele voorbeelden: verlengen doorlooptijd opleiding, extra begeleiding tijdens de opleiding, uitstel BSA, opschorten opleiding. De bijbehorende formulieren zijn opgenomen in de lijst met aanvraagformulieren.

Contact

De examencommissie is bereikbaar via: examencommissie@politieacademie.nl. Daarnaast is de examencommissie telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 uur. Het telefoonnummer is 088 – 66 22 520. ​