Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Lopend onderzoek

Werking teamveerkracht

weerbaarheidVanaf 2009 zijn bij de politie veel vragen gesteld over weerbaarheid. De start van het Programma Versterking Professionele Weerbaarheid, mede aangezet door rapporten als Veilig Politiewerk en De agent aan het woord, maakte een omvangrijke onderzoeksportefeuille mogelijk. In de afgelopen jaren zijn met name de fysieke en mentale dimensies van weerbaarheid uitvoerig onderzocht. Op dit moment komt de derde dimensie (moreel/zingeving) meer aan bod, ook op verzoeken van de eenheden. Dit valt samen met een andere verschuiving: van individu naar team/collectief. Terwijl inzicht in onderliggende mechanismen van weerbaarheid voor individuele politiemedewerkers gestaag groeit door een combinatie van verschillende onderzoeksresultaten, wordt het steeds belangrijker om mechanismen van collectieve weerbaarheid beter te begrijpen. Dit gaat dus over teamveerkracht. De relatie tussen deze mechanismen, zingeving van het individu enerzijds en collectieve veerkracht anderzijds, zal in de komende jaren zwaartepunt van het onderzoek zijn.

Effectmeting mentale kracht

Van de executieve politiemedewerker of lijnchef wordt veel gevraagd in het dagelijkse werk. Onder grote druk moet deze nemen en dat vergt veel weerbaarheid, veerkracht en zelfvertrouwen. Het Programma Versterking Professionele Weerbaarheid heeft de afgelopen jaren de training Mentale Kracht aangeboden met extra bagage en weerbaarheid die direct toepasbaar is in de praktijk. Dit onderzoek voorziet in een evaluatie van de trainingen.

Weerbaarheid afgeschermde diensten en uitzendingen

De mentale, fysieke en morele weerbaarheid van afgeschermde diensten vraagt aparte aandacht vanwege het besloten karakter van deze diensten en de aard van de problematiek waarmee ze geconfronteerd worden. Eenzelfde positie is in te nemen ten aanzien van medewerkers die uitgezonden worden naar het buitenland voor opdrachten in ´uitdagende omstandigheden´ zoals de MH17-ramp of Uruzgan. Culturele aspecten, langdurige afwezigheid van thuis en levensbedreigende situaties zijn bijvoorbeeld van wezenlijk andere aard dan gedurende het politiewerk in Nederland. De vraag is welke factoren een rol spelen en waarmee voor (selectie), tijdens of na het werk rekening gehouden moet worden.