Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Lopend onderzoek

Technologiegebruik bij het verhoor en het verwerken van verbale data

De gverkeer op de wegrootste stroom aan gegevens binnen de opsporing wordt gegenereerd door mensen, in de vorm van afgelegde verklaringen. Deze worden voornamelijk verkregen tijdens een formeel politieverhoor, maar ook tijdens een buurtonderzoek of een noodoproep bij de meldkamer. De forensische sporen zijn in deze gevallen gelegen in het menselijk brein. Om zo veel mogelijk betrouwbare informatie uit het geheugen van deze personen te krijgen is het belangrijk contaminatie en het verloren gaan van geheugensporen tot een minimum te beperken. De vraag is of en waar technologische mogelijkheden liggen om menselijke fouten in dit proces te minimaliseren. 

Meer info: roel.boon@politieacademie.nl

De impact van technologische ontwikkelingen op de opsporing

De centrale onderzoeksvraag is: Op welke wijze dragen technologische ontwikkelingen die gericht zijn op informatiegebruik bij aan een verbetering van de kwaliteit van de opsporing? Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we onder meer:
1.             In welke technologische ontwikkelingen binnen de opsporing die gericht zijn op informatiegebruik wordt momenteel door de Nationale Politie geïnvesteerd?
2.             Hoe en met welk doel worden deze technologische ontwikkelingen verkend of ingezet?
3.             Wat zijn de (beoogde) effecten van deze technologische ontwikkelingen op de Nederlandse opsporing?
4.             Welke sociale en organisatorische factoren zijn van belang voor het werkend krijgen en benutten van deze technologische ontwikkelingen in de Nederlandse opsporingspraktijk?
5.             Welke aanbevelingen kunnen worden gedaan om de bijdrage van technologische ontwikkelingen aan het verbeteren van de kwaliteit van de opsporing te optimaliseren?

Meer info: sander.ernst@politieacademie.nl