Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

'Een kleine biografie van het straffen' van Rinus Otte

​Algemeen

Rinus Otte‘Straffen is het uitsluiten van een medemens …. De sleutel van mijn betoog is dat er langer straffen nodig zijn, mits de executie van de straf wordt benut door een indringender begeleiding, behandeling en conditionering van de veroordeelde’ – Rinus Otte
Schuld en straf zijn woorden die in onze samenleving gedateerd kunnen aandoen. Beide termen worden vaak in een bredere, relativerende context geplaatst. Schuld is zelden nog de strikte verantwoordelijkheid van een individu, straf lijkt als ‘maatregel’ steeds vaker vervangen te worden door zorg.
Hoogleraar en procureur-generaal Rinus Otte onderzocht in ‘Een kleine biografie van het straffen’ de status van schuld en straf in deze samenleving. Hij schetst de ontwikkeling van schuld en straf door de tijden heen en beargumenteert wat het karakter van schuld en straf in deze tijd zouden moeten zijn. Op 12 februari  aanstaande is ‘Een kleine biografie van het straffen’ onderwerp van gesprek met Rinus Otte.
‘Ik verdedig dat in geen enkele samenleving valt te ontkomen aan straffen’ – Rinus Otte

Voor wie

Deze aflevering van ‘Nieuwlichterij’ is relevant voor die leidinggevenden die zich willen verdiepen in de fundamenten onder hun dagelijkse functioneren in de Nederlandse rechtsstaat. Het boek en het gesprek helpen je bij het verwerven van inzicht in de actuele werking ervan.
De serie ‘Nieuwlichterij’ bieden we aan omdat we leidinggevenden de gelegenheid willen geven voorbij de kwesties in het dagelijks werk voeling te houden met maatschappelijke ontwikkelingen nationaal en internationaal die hun werk raken. Eerdere, goed beoordeelde programma’s waren onder meer met René ten Bos, Harald Merckelbach, Anousha Nzume en Bas Heijne.

Opbouw

Deelnemers krijgen na inschrijving het boek van Rinus Otte toegezonden. Er wordt verondersteld dat je voor het programma het boek gelezen hebt.
Het programma zelf bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:
- Een korte inleiding van Rinus Otte
- Een gezamenlijke, openhartige bespreking van het werk van Otte
- Het verkennen van de ontwikkeling van de rechtsstaat in Nederland

Studieduur

‘Een kleine biografie van het straffen’ telt 212 uitdagende pagina’s. De bijeenkomst zelf op 12 februari duurt van 14.00 tot 18.00 uur.

Datum

12 februari 2018, locatie in het midden van het land

Meer informatie

Neem contact op met het secretariaat op telefoonnummer 088-6622059 of mail naar politieleiderschap@politieacademie.nl

Inschrijven

Heb je interesse? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.