Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Lector Janine Janssen: Blinden en olifanten

Plaatsingsdatum: 9-3-2022 09:00

Laatste update: 9-3-2022 09:59

Voor Blauw, vakblad voor alle professionals bij de Nederlandse politie, schrijven de lectoren van de Politieacademie columns over uiteenlopende onderwerpen. In het maartnummer de column van Janine Janssen, lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties.

Blinden en olifanten

Geen zinnig mens is tegen samenwerken, maar het is het moeilijkste dat er is! En dan heb ik het niet alleen over de aanpak van klimaatproblemen, de coronacrisis en tal van andere zwaarden van Damocles die voortdurend boven ons hoofd hangen. Ook de politie kan daar een lied over meezingen. Zo moet bij de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties – denk aan huiselijk en eergerelateerd geweld en ook mensenhandel – regelmatig met andere partijen de handen ineen worden geslagen, met name op het gebied van zorg. Waarom is dat nou zo moeilijk? Daar kan ik lang over doorpraten, maar ik heb het nog nooit zo goed verteld zien worden als in de bekende parabel van de blinde mannen die een olifant betasten. 

De eerste man voelt aan de flank en roept ‘de olifant is als een wal’. De tweede pakt een slagtand beet en denkt dat een olifant op een speer lijkt. De derde bepotelt de slurf en vermoedt dat een olifant op een slang lijkt. De vierde aait het dier over een knie en kan niet anders dan concluderen dat een olifant op een boom moet lijken. De vijfde raakt toevallig een oor aan en is ervan overtuigd dat een olifant op een waaier lijkt. Tot slot pakt de zesde de staart vast en roept dat de olifant toch meer op een touw lijkt. De moraal van het verhaal is dat ze alle zes deels gelijk hadden, maar samen hadden zij het verkeerd. Ze bleven bij hun eigen ideeën zonder die van anderen te kennen. Zij spraken van een olifant, die geen van hen ooit zag.

Herkenbaar dat we allemaal wat anders zien en lang niet altijd de moeite nemen om ons te verdiepen in wat een ander ziet? De een staart zich blind op een strafrechtelijke aanpak van geweld en een ander loopt alleen maar warm voor de zorg, terwijl wellicht beide nodig zijn. Een gezond verstand en sociale vaardigheden brengt collega’s heel ver. Maar om dit soort blindheid te voorkomen moeten we ons voortdurend realiseren hoe verleidelijk het is om de maatschappelijke problemen waarbij de politie en haar partners in de aanpak een rol te vervullen heeft, te versmallen tot de eigen taak. Dat moet geleerd 
worden, ook in het politieonderwijs.


Trefwoorden