Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Slim samenwerken aan de toekomst

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 27-12-2022 16:26

​​​​“Digitale ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor communicatie, signalering en opsporing. Dankzij online intelligence, drones, data, camera’s en sensoren kunnen en weten we meer dan ooit tevoren. Dat vraagt iets van onze organisaties.” Met deze woorden opende burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven op 21 december de netwerkbijeenkomst van het programma 'Leiderschap bij digitale transformatie' én trapte de vijfde editie af.

Na vier jaar ‘proefdraaien’ binne​n de politie maakt het leerprogramma Digitale Transformatie de beweging naar buiten en richt zich nu ook op medewerkers van gemeenten en het Openbaar Ministerie. Want de digitale transformatie zorgt voor een fundamentele shift in het werk van de hele driehoek. 

Samenwerking VNG en Politieacademie

Deze vijfde editie van het leerprogramma wordt voor het eerst georganiseerd door de Team Digitale Veiligheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Politieacademie en is bedoeld voor leidinggevenden van gemeenten, politie en OM. Het doel: beter samenwerken bij de digitale transformatie en concrete handvatten bieden voor digitale veiligheid en weerbaarheid op lokaal niveau. 

Inspelen op veranderende samenleving 

In Eindhoven kwamen (oud-)politiedeelnemers van de vorige vier edities samen met deelnemers die op deze dag zijn gestart, zowel vanuit de politie als vanuit het OM en gemeenten. Zij gaan de komende tien maanden leren hoe ze samen kunnen inspelen op een veranderende samenleving en hoe zij digitale veiligheid binnen hun organisatie kunnen vormgeven. Persoonlijk leiderschap is daarbij essentieel. Het leerprogramma loopt tot september 2023 en bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee dagen plus zelfstudie. Na die tijd moet een stevige basis zijn gelegd om op verder te bouwen. 

Slim samenwerken en verbinden

Het programma slaat een brug tussen innovatie, technologie en nieuwe leiderschapsvraagstukken. Wat is nodig om digitalisering binnen de politie en gemeenten collectief en inclusiever te maken? Hoe leggen we waardevolle nieuwe verbindingen binnen én buiten deze organisaties? En hoe zorgen we voor voldoende capaciteit op digitale veiligheid in tijden van schaarste. Dat vraagt om slimme verbindingen, slim samenwerken en een sterke driehoek. Waarbij we niet van A naar B bewegen, maar van A naar Anders. 

Beweging op gang brengen

Gerard Kuijlaars, die aan de wieg van het leerprogramma stond: “De wereld buiten ons verandert heel snel. Voor een digitale transformatie moeten we een beweging op gang brengen die verder gaat dan de politie. Veiligheid is tenslotte al lang niet meer alleen van de politie. Om die beweging te voeden hebben we dit programma opgezet. De ​pilot bleek zo’n succes, dat we besloten die informele werkwijze vast te houden. Met deze editie verbreden we ons leerprogramma nog meer."

Om te spreken met kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort, die als keynote spreker optrad: de beste manier om de toekomst te voorspellen is om die zelf te creëren. 



Trefwoorden
burgemeester Dijsselblom