Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Politieonderwijs gaat door tijdens lockdown

Plaatsingsdatum: 17-12-2020 09:05

Laatste update: 21-8-2023 11:36

​​Op maandag 14 december is door minister-president Rutte bekendgemaakt dat Nederland in ieder geval tot en met 19 januari 2021 in lockdown gaat om zo het coronavirus te bestrijden. Dit heeft directe gevolgen voor het reguliere onderwijs. Het politieonderwijs valt, net als het politiewerk, onder de vitale beroepen en blijft daarom doorgaan. 

Het onderwijs aan de Politieacademie gaat dus door, ook nu het regulier onderwijs tijdelijk wordt stilgelegd. Zoveel mogelijk digitaal en volgens de RIVM-maatregelen. Waar dat niet mogelijk is houden we ons aan de speciaal voor politieonderwijs gemaakte taak-risicoanalyses. Dit doen we om de omstandigheden zo veilig mogelijk te houden voor studenten, docenten en examinatoren. 

Operationele noodzaak

Veel trainingen, opleidingen en examineringen zijn nodig om de operationele continuïteit bij de politie te waarborgen. Minder studenten die hun opleiding succesvol kunnen afronden, betekent direct minder instroom bij de politie. Gezien het huidige capaciteitsvraagstuk is dat onwenselijk. 

Digitaal en vanuit huis

Het initiële politieonderwijs (startbekwaamheid) en het vakspecialistische politieonderwijs (vakbekwaamheid) gaan door op de manier zoals we dat de laatste maanden gewend zijn. Zoveel mogelijk digitaal en alleen op de locaties als dat nodig is. Daarnaast werken medewerkers van de Politieacademie thuis, tenzij hun werkzaamheden niet vanuit huis uitgevoerd kunnen worden. Tijdens de kerstvakantie wordt er bijna geen onderwijs gegeven.

Zo veilig mogelijk

Binnen de locaties van de Politieacademie geldt een mondkapjesplicht en wordt 1,5 meter afstand gehouden. Tijdens bepaalde lessen kunnen studenten en docenten niet altijd 1,5 meter afstand houden. Het nemen van dit extra risico is een bewuste keuze. Deze keuze is gemaakt omdat bepaalde trainingen echt noodzakelijk zijn om studenten op te leiden voor operationele inzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanhouding- en zelfverdedigingsvaardigheden. Bij dit alles blijft de zorg over het welzijn van studenten, docenten en examinatoren die vooraan staan in het onderwijs onverminderd bestaan en nemen we zoveel mogelijk aanvullende maatregelen om de risico’s te beperken.


Trefwoorden