Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Online startdag Leergang Operationele Sturing

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 12-10-2020 14:05

Covid 19 laat haar sporen na, we zien het overal om ons heen. Iedereen volgt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, maar we kunnen het ons niet permitteren om opleidingen te annuleren, lessen uit te stellen of studenten niet de leerervaring te geven waar ze recht op hebben. Uitstel van onderwijs levert direct een sneeuwbaleffect op in de uitvoering van het operationele werk.

Vóór de zomervakantie experimenteerde het docententeam van de Leergang Operationele Sturing (LOS) met online lesgeven. Nu, bijna een half jaar later, ervaart het team hoe het is om met een grote groep collega's een hele dag online te gaan.

Knikkende knieën en klotsende oksels… Op 1 september omstreeks 9.00 uur zit iedereen er klaar voor. De studenten en praktijkbegeleiders zijn al voorbereid. Zij ontvingen een pakketje thuis met informatie over de opleiding, instructies om in te loggen in Microsoft Teams, maar ook iets om de inwendige mens tevreden te stellen.
We zijn met ongeveer 40 collega's, waaronder studenten, praktijkbegeleiders, PD/MD adviseurs en docenten.  Sommige docenten participeren thuis, andere op de Politieacademie met inachtneming van de RIVM-regels. De studenten en praktijkbegeleiders thuis of op een werkplek in de eenheid. De een na de ander logt in en al snel zijn we allemaal online. Het programma kan beginnen.

Je denkt dat alles voor elkaar is en dan komen de eerste berichten. Gelukkig zijn het positieve berichten, de technologie laat ons niet in de steek. De meeste studenten hebben thuis geoefend met het inloggen in Microsoft Teams. Dat gaat goed. Andere berichten zijn er ook. Alles loopt niet even soepel. Het blijft onwennig, voor de studenten maar ook voor ons.
Soms verdelen we de groep in sub-kanalen in Microsoft Teams, daarna zitten we weer bij elkaar. De programmaonderdelen wisselen elkaar redelijk vlekkeloos af. En dan is het 15.00 uur - de online start van de LOS 2036 is een feit.

De studenten geven feedback. Er valt nog genoeg te verbeteren. Morgen gaan we online evalueren. We gaan de studenten van de LOS 2036 nog vaker online treffen, dankzij of ondanks Covid.


Trefwoorden