Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Ontwikkeling grootste slimme moorddatabase kanshebber voor prijs

Plaatsingsdatum: 1-9-2020 17:00

Laatste update: 2-9-2020 09:26

Ict-vaktitel Computable heeft het coldcase onderzoek van lector dr. Jaap Knotter genomineerd voor de Computable Awards 2020. Het onderzoek is gekozen als één van de vijf beste onderwijsprojecten uit dertig voordrachten. Wil jij het project steunen? De stembussen zijn inmiddels geopend. 

Veel moordzaken zijn na langdurig onderzoek nog altijd onopgelost. Om deze vastgelopen politieonderzoeken opnieuw tegen het licht te houden, ontwikkelt lector dr. Jaap Knotter (in een gezamenlijk lectoraat Advanced Forensic Technology bij de Politieacademie en Hogeschool Saxion) met studenten en ketenpartners een moorddatabase. Met dit slimme systeem - geïnspireerd door data science-technologieën - kan in rap tempo een groot aantal scenario’s over een moord opgesteld worden. Het project genaamd ‘Coldcases: Solved and Unsolved' levert een experimenteel product op. Het daadwerkelijk implementeren van de database hangt dan ook af van de uiteindelijke resultaten. 

 


De intelligente database vergelijkt informatie over eerdere moordonderzoeken van open bronnen met de actuele ‘(cold)case’. Daarbij maakt de database gebruik van open bronnen als websites van rechtbanken en gerechtshoven, kranten, sociale media en literatuur over moord en coldcase. Om de database te vullen, wordt software ontwikkeld om deze historische informatie geautomatiseerd in te voeren. Deze nieuwe datascience technieken kunnen het (onopgeloste) opsporingsonderzoek mogelijk in de toekomst de juiste richting op sturen. Bijvoorbeeld bij hectische situaties zoals lijkvinding. Met de database kunnen keuzes en beslissingen sneller en op een verantwoorde wijze genomen worden. Bovendien is het een objectieve en controleerbare tool; belangrijk voor verdere juridische stappen. 
 

Techniek toepassen in het onderwijs

Als de database is ontwikkeld dan volgt een pilot in het onderwijs. Knotter: ‘Het mooie voor de studenten die aan dit project meewerken, is dat ze aan echte coldcases werken. Zij dragen hun steentje bij aan de mogelijke oplossing en dat kunnen de kennis en expertise die ze in de verschillende opleidingen hebben opgedaan, meteen toepassen.’ Daarna volgen trainingen voor de ervaren professionals in het politiewerkveld.
 

Samenwerking 

Bij dit project is samenwerking met de verschillende partijen cruciaal. Expertise en middelen van private partners die bedreven zijn in de datatechnologie, nabestaanden en coldcase teams. Bundeling van deze kennis en expertise versterkt het resultaat; het adequaat oplossen van cold cases.
 

Stem op 'Cold cases: solved en unsolved'

Vind jij dat dit project de meeste stemmen voor 'ICT-project van het jaar in het Onderwijs' verdient? 

Computable Award 2020.png

De stemmodule is geopend tot 1 november (23:59 uur). Deze stemronde bepaalt voor 50% wie er wint. De jury bepaalt de andere 50% waarna op 24 november de prijswinnaar bekend wordt gemaakt.
 
De rest van de genomineerden in deze categorie en de bijbehorende juryrapporten zijn te lezen op de site van Computable.

De Computable Awards

De Computable Awards zijn de bekendste ICT-prijzen van Nederland. Dit jaar worden ze voor de vijftiende keer toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden.  
Trefwoorden