Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Kick-off leertraject digitale transformatie

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 15-2-2019 10:31

​De zoektocht naar Savannah is een bekende casus. Een dorpsgenoot van het meisje plaatste een oproep op Facebook en honderden burgervrijwilligers meldden zich. Hartverwarmend, maar achteraf vooral een les voor de politie: wat te doen als gangbare opsporingsprotocollen niet meer werken? Hoe kunnen burgers en politiemensen het beste samenwerken en wie heeft dan eigenlijk de lead?
Peter Nieuwenhuis (regionale recherche Noord Nederland) memoreert Savannah weer even tijdens zijn brainstorm met twee medecursisten over nieuwe scenario's voor opsporing. Ze gaan zich hier het komende half jaar samen in vastbijten. Twee andere groepjes gaan zich verdiepen in cybercrime en nieuw personeelsbeleid.

Co-creatie

De leergang Digitale Transformatie en Leiderschap is opgezet door de Politieacademie en AOG School of Management. De co-creatie strekt zich ook uit tot de deelnemers: ze krijgen geen kant-en-klare modules voorgeschoteld, maar geven zelf mede vorm en richting aan de leergang. Zoals cursusleider Durk Piet de Vries het omschrijft: 'We zijn met elkaar iets aan het koken.' 
Dat is een bewuste keuze: er zijn immers nog geen protocollen of formats voor hoe als leidinggevende om te gaan met digitalisering. Duidelijk is alleen dat de politie zal moeten meebewegen met de digitale transformatie, van de mogelijkheden van big data en de netwerksamenleving tot en met de bedreigingen van cybercrime.
De leergang bestaat uit zes maandelijkse bijeenkomsten met theorie, maar vooral ook ruimte voor onderzoekend en ontwerpend leren rondom een zelf gekozen casus of vraagstuk. Ze ondernemen, zoals een van de deelnemers zei, een 'gedocumenteerde ontdekkingsreis' die als het goed is straks handzame scenario's en adviezen oplevert.
Maandag 4 februari 2019 ontmoetten zestien ontdekkingsreizigers uit het hele land elkaar voor het eerst en een dag later keerden ze opgeladen en vol plannen terug naar huis. 'Het was een mooie kennismaking met een heel gemotiveerde groep', zegt Peter Nieuwenhuis. De eerste bijeenkomst bracht hem inhoudelijk weliswaar nog niet echt nieuwe inzichten. 'Maar wel een bevestiging voor mij dat het echt belangrijk is om hiermee aan de slag te gaan.'

Goed kauwen

Ook Janet de Vries (sectorhoofd HRM van een Politiedienstencentrum) gaat geïnspireerd naar huis. 'Ik heb vooral veel stof tot nadenken gekregen: Wat betekent digitalisering voor de inrichting van je organisatie? Wat moet je anders doen? Wat moet je doorbreken? Wat betekent dit voor je aannamebeleid? Het is voor mij een bewustwording dat we echt fundamenteel iets anders moeten doen.' Het eerste nieuwe label kreeg ze in de groep al toegeworpen: HRM? Dat is wel heel erg 1.0. 'Talentontwikkeling is wellicht een beter woord'.

Dat er dingen anders moeten was voor Jeroen Niessen (projectleider cybercrime Midden-Nederland) de motivatie om deel te nemen aan de leergang. 'Cybercrime vergt een andere aanpak dan gewone misdaad. Dat vraagt op alle niveaus van de organisatie iets: van de cultuur, de structuur, de manier van samenwerken met burgers. Genoeg vragen om de komende weken eens goed op te kauwen.'

Trefwoorden
beeld innovatiecongres