Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Kennis voor iedereen: Zelfstudiebundel FinEC vernieuwd

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 4-6-2021 10:23

​Financieel economische criminaliteit ondermijnt direct en indirect onze samenleving. Om in onderwijs te voorzien en aan te sluiten op de veranderende wet- en regelgeving, is de zelfstudiebundel Financieel Economische Criminaliteit (FinEC) volledig vernieuwd. Iedere politiemedewerker die basiskennis wil opdoen in het bestrijden van financieel economische criminaliteit kan de zelfstudiebundel eenvoudig aanvragen.


Kennis voor iedereen. Dat is waar de zelfstudiebundel FinEC voor staat. 'Er zijn geen instroomeisen en de bundel kan voor slechts 1 euro worden aangeschaft. Met het succesvol afronden van de zelfstudie en de toets krijg je een bewijs van deelname en heb je een goede basis voor het volgen van andere financiële opleidingen', aldus Harm Mauritz, coördinator cluster FinEc aan de Politieacademie.

Actualisatieslag

In 2020 hebben de docenten van het Cluster FinEC een actualistatieslag gemaakt met de Zelfstudiebundel. Omdat de verouderde Zelfstudiebundel niet meer aan de onderwijsbehoefte voldeed, was het tijd voor verandering. 'Ook omdat we natuurlijk vele jaren en wetswijzigingen verder zijn', aldus Harm. 'Daarnaast is de Zelfstudiebundel nu dus haast gratis beschikbaar. Dat maakt de bundel laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Met de Zelfstudiebundel haken we in op de steeds veranderende politiepraktijk.'

Witwassen, afpakken en fraude

Financieel rechercheren heeft een vaste plaats verworven in het opsporingsproces. Iedere politie-eenheid beschikt over een afdeling financiële recherche en in het blauw zijn het de taak-accenthouders die zich dagelijks met deze materie bezig houden. 'De Zelfstudiebundel besteedt aandacht aan aspecten van financieel rechercheren, aan de juridische aspecten van het ontnemen en afnemen, aan witwassen, fraude en inbeslagneming. Als jij dus een politiemedewerker bent die graag wil weten hoe je de patser in jouw wijk zou kunnen vervolgen voor witwassen, wat mogelijk is ten aanzien van het slachtoffer in het strafproces, wat het containerbegrip "fraude" precies betekent en hoe je een voordeelsberekening maakt, dan is de Zelfstudie Aanpak Financieel Economische Criminaliteit iets voor jou', aldus Harm. Om deze criminaliteit effectief aan te pakken en crimineel vermogen af te pakken is basiskennis van financieel rechercheren vereist, want "misdaad mag niet lonen".

Basiskennis en verdieping

Het boek neemt men mee in de basiskennis en bij enkele onderwerpen enige verdieping van financieel rechercheren en het gebruik daarvan in de politiepraktijk. De zelfstudie begint elke vier weken en wordt afgesloten met een toets over de hoofdstukken uit de Zelfstudiebundel. 'Na aanmelding in Youforce worden de deelnemers toegevoegd aan de Itslearning-pagina. Op deze Itslearning-pagina vind je leermiddelen, informatie en kennisclips die kunnen helpen ter voorbereiding op de toets.'

Meer informatie

Wil je meer weten over deze zelfstudie? Neem dan contact op met Harm Mauritz via harm.mauritz@politieacademie.nl.

 


Trefwoorden