Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Coldcase project wint Computable Award

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 24-11-2020 22:04

Het project'Coldcase Solved & Unsolved' heeft tijdens de online Computable Awards 2020 een Award gewonnen in de categorie Onderwijsproject. Met het project bouwt lector Jaap Knotter samen met datawetenschappers, studenten en techbedrijven de grootste moorddatabase van Nederland. 

De slimme moorddatabase wordt gevuld met publiekelijk beschikbare data en moet gaan bijdragen aan het ophelderen van onopgeloste moordzaken. Onder meer vanwege de unieke samenwerking tussen de Politieacademie, Hogeschool Saxion, softwareplatform Icologiq en ketenpartners is het project in de prijzen gevallen.

Unieke samenwerking

De juryleden prezen de samenwerking tussen de verschillende partners."Een samenwerking tussen educatie en het bedrijfsleven zorgt voor veel praktijkervaring en kennis. En juist deze praktijkervaring, kennis en samenwerking van dit consortium maakt dit initiatief zeer interessant voor de studenten."

Jaap Knotter: "Het is een unieke samenwerking tussen publieke en private partijen. Het is leuk dat de wetenschap, beroepsprofessionals en de eindgebruikers met elkaar samenwerken en dat ook de studenten uit verschillende disciplines en van verschillende kennisinstellingen afkomstig zijn. Samen met onze partners kijken we over grenzen heen om de samenleving veiliger te maken en de nabestaanden antwoorden te geven op hun vragen."

Slim systeem

Coldcase Research Project, Solved & Unsolved werd in 2019 met behulp van expertisecentrum TechForFuture opgezet door Jaap Knotter, die sinds 2014 vanuit de Politieacademie bij Saxion is gedetacheerd als lector Advanced Forensic Technology. Samen met de Politieacademie, Hogeschool Saxion, de nationale politie, Pandora Intelligence, Icologiq en Factor Veiligheid ontwikkelt Jaap de grootste slimme moorddatabase van Nederland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datascience technologie. Met dit slimme systeem kan in rap tempo een groot aantal scenario's over een moord opgesteld worden.

Computable Awards

De Computable Awards zijn de bekendste ICT-prijzen van Nederland. Dit jaar worden ze voor de vijftiende keer toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. 


Trefwoorden