Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Ben Regeer practor van nieuw practoraat Divers Vakmanschap Politieacademie

Plaatsingsdatum: 26-5-2021 16:45

Laatste update: 26-5-2021 16:50

Wat heeft een student nodig om veiligheid te ervaren, erbij te horen en gelijkwaardig te zijn? Wat hebben docenten of begeleiders nodig om het goede gesprek te voeren als er (voor)oordelen zijn en als meningen of overtuigingen schuren? Dragen de leermiddelen over Divers Vakmanschap bij aan de leeruitkomsten van onze studenten? Met de oprichting van het practoraat Divers Vakmanschap binnen de Politieacademie, kunnen dit soort vragen worden onderzocht om het politieonderwijs te verbeteren. Ben Regeer vertelt hoe hij hier als practor van het practoraat mee aan de slag gaat.

Een practoraat onderzoekt, maakt kennis- en onderzoeksresultaten beschikbaar en verbindt deze aan het onderwijs en aan de beroepspraktijk. Er zijn drie hoofdrichtingen waar een practoraat zich op richt:

  1. Vraagbaak en ondersteuning bij professionalisering van studenten, docenten en leidinggevenden.
  2. Platform voor kennisdeling en samenwerking.
  3. Het samen met docenten en studenten onderzoeken van de eigen onderwijspraktijk.


"Het practoraat Divers Vakmanschap wil het Basis Politieonderwijs ondersteuning bieden als het gaat over diversiteit, inclusie en exclusie", vertelt practor Ben Regeer. "Dit kan bijvoorbeeld door samen met docenten en studenten de eigen onderwijspraktijk te onderzoeken, door het organiseren van ontmoetingen, door het opdoen van inspiratie en door het delen van verhalen."

Nieuwe rol als practor

Ben Regeer merkte dat hij in zijn vorige functie binnen de Politieacademie steeds verder van zichzelf af kwam te staan. "Door de waan van de dag en de snelheid van dingen, ging ik voorbij aan wat ik echt belangrijk vind; wie ben ik als mens, waar sta ik voor, waar geloof ik in en waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe? En wat is daar dan weer de invloed van op mijn omgeving en de manier waarop ik mijn werk uitvoer? Dat is precies waar ik met het practoraat Divers Vakmanschap aan hoop te kunnen bijdragen."

Zichtbaarheid en eigenaarschap 

De komende tijd wil Ben Regeer zich richten op zichtbaarheid en eigenaarschap binnen de organisatie. "Wat mij sterkt is dat het belang van aandacht voor diversiteit en inclusie wordt gezien en gevoeld in elke laag van onze organisatie. Om een beweging als deze te laten slagen, is betrokkenheid, de juiste energie en eigenaarschap van ons allemaal nodig." De Politieacademie bestaat uit zeven locaties verdeeld over het land. "Natuurlijk is het van belang om als practor zichtbaar en benaderbaar te zijn voor al deze locaties. Het is echter onmogelijk om overal tegelijkertijd te zijn. Daarom wil ik graag ambassadeurs per locatie verbinden aan het practoraat. Hiermee wordt voorzien in de oor- en oogfunctie op de locaties, kunnen we onze eigen onderwijspraktijk lerenderwijs onderzoeken en kunnen er lokaal mooie ontmoetingen en inspirerende initiatieven worden geïnitieerd."

Krachtig en divers netwerk opbouwen

Ook wil Ben Regeer investeren in het opbouwen van een krachtig en divers netwerk. "Ik denk hierbij aan een nauwe samenwerking met het landelijk Netwerk Divers Vakmanschap, interne en externe lectoraten en practoraten, collega's van de sector Kennis & Onderzoek van de Politieacademie, maar zeker ook met maatschappelijke organisaties rondom de thema's. Er is enorm veel te leren, halen en brengen op het gebied van diversiteit en inclusie. Ik kijk uit naar de mooie samenwerkingen die via het practoraat verbonden kunnen worden aan het Basis Politieonderwijs."

Beweging

"Ik besef mij dat het inrichten en positioneren van het nieuwe practoraat een beweging is", vertelt Ben Regeer. "Beschouwing, dialoog, verbinding, reflectie, samenwerking, weerbaarheid, wendbaarheid en passie zijn termen die bij mij opkomen als ik denk aan het proces dat hiermee samengaat. Ik ben dankbaar dat ik deze 'waardenvolle' en noodzakelijke beweging mag gaan inzetten binnen het Basis Politieonderwijs."

Lees meer over het practoraat Divers Vakmanschap »

Trefwoorden