Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Ana Isabel Barros lector Intelligence bij de Politieacademie

Plaatsingsdatum: 26-1-2021 09:30

Laatste update: 26-1-2021 11:29

Intelligence gestuurd politiewerk is een belangrijk thema binnen de politie en de Politieacademie. Daarom is per 1 oktober 2020 Ana Isabel Barros begonnen als lector Intelligence aan de Politieacademie. Barros onderzoekt hoe intelligence opgebouwd kan worden om de politieorganisatie (mensen, middelen en werkwijzen) zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.


I
ntelligence is meer dan data verzamelen. Je moet die data vervolgens analyseren en duiden binnen de context van hoe de crimineel werkt. Dan pas heb je begrip van de situatie en ben je in staat om de juiste besluiten te nemen en acties uit te voeren. Hoe ben je daarmee criminelen net een stapje voor? Met dit vraagstuk gaat lector Intelligence Barros aan de slag.

Anticipatory intelligence

Barros werkt aan het versterken van de bekwaamheid van de politie intelligence voor een veiligere samenleving. Zodoende focust haar onderzoek zich op anticipatory intelligence; ze ontwikkelt methoden en modellen waarmee het intelligenceonderdeel in staat is om criminele organisaties een stap voor te zijn door slimme interventies te ontwikkelen. Daarnaast onderzoekt Barros de potentie en de gevaren van het gebruik van Artificial Intelligence en big data analytics voor operationele, tactische en strategische intelligence. 

Passie voor onderzoek

Barros promoveerde na haar masters in Statistiek en Mathematische besliskunde (het creëren van innovatieve oplossingen met behulp van mathematische modellen die in praktijk werken bij reële problemen) in 1995 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar passie voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en het proces om kennis op mensen over te brengen brachten haar bij TNO, waar ze sinds 1997 werkzaam is als Principal Scientist.Barros is ook verbonden aan het Institute for Advance Study, van de Universiteit van Amsterdam, op het gebied van complexiteit van criminele samenwerkingsverbanden. Ze combineert deze functies met haar functie aan de politieacademie.

De Politieacademie richt zich met haar onderzoek op het versterken van de verbindingen tussen politieonderwijs, politiekundige kennis en onderzoek, en de politiepraktijk. De Politieacademie werkt samen met veiligheidspartners en andere kennis- en onderwijsinstellingen, zoals TNO, die onderzoek doen en kennis ontwikkelen die de politieprofessie versterkt.

Meer informatie:


Trefwoorden